SJAJNA VEST! Tri puta više građana će imati beneficije za struju, gas i grejanje: Proverite da li ste među njima!


IZVOR: Republika - 03.03.2022 | 13:13


Nova uredba čije se donošenje očekuje krajem prvog ili tokom drugog kvartala ove godine, biće povećan broj energetski ugroženih kupaca, što znači da će povoljnosti u vidu umanjenja računa za električnu, toplotnu energiju ili gas od sada moći da koristi tri puta više građana Srbije!

Foto: www.profimedia.rs, ST/D. KADIĆ
SJAJNA VEST! Tri puta više građana će imati beneficije za struju, gas i grejanje: Proverite da li ste među njima!

Pomoćnik ministara rudarstva i energetike Zoran Ilić rekao je danas gostujući na RTS-u da je Ministarstvo rudarstva i energetike zajedno sa Svetskom bankom uradilo analizu koja je pokazala da će gotovo 200.000 domaćinstava steći status energetski ugroženog kupca, kao i da nova uredba proširuje to pravo na korišćenje toplotne energije.

- Svi socijalno ugroženi građani, primaoci dečjeg dodatka i drugih socijalnih naknada, moći će da steknu status energetski ugroženog kupca. Uveli smo i novi osnov, zdravstveni kriterijum, prema kome ukoliko imate člana domaćinstva koji zbog bolesti mora da bude stalno priključen na aparate i neophodna mu je električna energija za održavanje u životu, takvo domaćinstvo bez obzira na materijalni status Elektrodistribucija neće isključiti sa sistema - objasnio je Ilić.

Foto: pixabay.com

 

Predlogom uredbe, kako je dodao, utvrđena je granica prihoda domaćinstva do koje se može steći status energetski ugroženog kupca. Za domaćinstva sa jednim članom sada iznosi 15.115 dinara, a planirano je povećanje na 18.258 dinara. Za domaćinstva koja imaju šest i više članova, sa 36.338 dinara planirano je povećanje na više od 70.000 dinara.

- Prošle godine je 68.120 domaćinstava iskoristilo pravo za umanjenje računa i ovom uredbom omogućavamo da veći broj njih snizi račune, ali ne samo za električnu energiju ili gas, kako je do sada bio slučaj, već i za toplotnu energiju - rekao je Ilić.