Od 1. marta DRASTIČNO popuštanje mera! Evo u koje zemlje EU se može bez vakcine i propusnica!


IZVOR: Republika - 01.03.2022 | 14:05


Spisak zemalja koje ublažavaju mere na granicama sve se više širi. Mnoge države članice EU, po preporuci Saveta EU, otvaraju svoje granice i za putnike iz tzv. "trećih zemalja", među kojima je i Srbija.

Foto: pixabay.com
Od 1. marta DRASTIČNO popuštanje mera! Evo u koje zemlje EU se može bez vakcine i propusnica!

Dok neke zemlje popuštaju, ostaje manji broj onih kod kojih će, do daljnjeg, ostati na snazi strože i restriktivne mere.

Slovenija je napravila najdrastičniji potez i ukinula sve mere na svojim granicama, tako da će turistima iz Srbije za ulazak sada biti potreban samo važeći pasoš.

Poprilično ublažene mere od 1. marta važe i u Italiji. Nakon skoro godinu dana, putnicima iz Srbije će biti potrebna potvrda o vakcinaciji nekom od vakcina koje su prihvaćene u EU (ne važi za "sinofarm" i "sputnjik"), a ukoliko je nemate, potrebna vam je potvrda o preležanom virusu ili negativan PCR ili natigenski test.

U Španiju možete ući ako ste vakcinisani, odnosno dovoljno je da poslednja doza bude neka od vakcina koje prihvata EU. Od 1. marta se u ovu zemlju može ući i ako imate potvrdu da ste u poslednjih 6 meseci preležali koronu.

Nešto ranije je i Austrija odobrila ulazak u zemlju sa negativnim testom, dok odluka Nemačke da Srbiju skine sa crvene liste u praksi ne znači mnogo, jer se i dalje prihvataju samo putnici koji su vakcinisani nekom od vakcina koje prihvata EU (ne prihvata se ako ste primili samo buster dozu).

Foto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ

Zaštitna maska

Stvari se vrlo malo menjaju za one koji nisu vakcinisani. To je trend koji će biti takav i nadalje. Apsolutno svi koji nisu vakcinisani imaće probleme pri ulasku u većinu država, iako očekujem da one zemlje koje žive od turizma, kao što su Grčka, Španija, Italija, Francuska i još neke, ipak, uz negativne testove, dozvole putovanja, makar tokom letnje sezone - rekao je pre par dana Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA).

U susret predstojećim uskršnjim praznicima i se bližoj letnjoj sezoni, mnogo je zemalja koje otvaraju svoje granice, ali je činjenica da ostaje i veliki broj onih koje ne dozvoljavaju prelazak granica putnicima koji nisu vakcinisani vakcinama koje je odobrila EMA, u koje ne spadaju kineska i ruska, a kojima je u našoj zemlji vakcinisano gotovo tri četvrtine stanovništva.

Italija 

U Italiju od 1. marta srpski državljani mogu ući ako popune digitalni obrazak za praćenje putnika u digitalnoj i papirnoj formi, uz zeleni sertifikat o vakcinaciji vakcinama koje prihvata EU, uz dokaz o preležanoj koroni, negativan PCR test ne stariji od 72 h ili negativan antigenski test ne stariji od 48 h.

Ulazak u zemlju je omogućen i ako ste poslednju vakcinu orimili u poslednja 10 meseci, dok je za ulazak u njihove ugostiteljske objekte neophodno da je od poslednje vakcinacije prošlo 6 meseci. Buster doza važi neograničeno.

Ako ne posedujete neki od ovih sertifikata, postoji mogućnost samoizolacije od 5 dana po čijem završetku je neophodno uraditi PCR ili antigenski test.

Foto: Tanjug/AP

 

Austrija

U Austriju je moguće ući uz dokaz o potpunoj vakcinaciji (priznaju se sve vakcine osim “sputnjika V”), uverenje o preležanoj koroni u poslednjih šest meseci ili uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski test ne stariji od 24 sata. U suprotnom, postoji mogućnost desetodnevnog karantina.

“Sinofarm” vakcina važi za ulazak u zemlju, ali ne i kao kovid propusnica prilikom boravka u Austriji.

Nemačka

Srbija je skinuta sa crvene liste, odnosno više se ne nalazi u kategoriji područja sa visokim rizikom od zaraze kovidom 19. Međutim,  turisti mogu da uđu samo ukoliko su potpuno vakcinisani jednom od priznatih vakcina od strane EU, a tu ne spadaju “sinofarm” i “sputnjik V”, niti se prihvata ako je samo buster doza od jedne od “zapadnih vakcina”. Svim drugim licima sa prebivalištem u Srbiji dozvoljen je ulazak u Nemačku samo u slučaju da je njihovo putovanje tzv. “neodložno”.

Foto: pixabay.com/Republika/E. DELIBAŠIĆ

 

Slovenija

Sve mere za ulazak u Sloveniju su ukinute još 19. februara. To znači da više nisu potrebni potvrda o vakcinaciji, preležanoj koroni ili bilo kakvi kovid testovi.

Španija

Državljani Srbije mogu da uđu u Španiju ako poseduju sertifikat o vakcinaciji jednom od vakcina koje su odobrene od strane EMA i SZO. U skladu sa uredbom EU za ulazak u Španiju iz trećih zemalja potrebno je da prođe minimum 14 dana a ne više od 270 dana od poslednje doze. Prihvataju se i sertifikati sa primljenim vakcinama koje nisu odobrene od strane EU (“sputnjik V” i “sinofarm”), ali poslednja doza vakcine mora biti jedna od vakcina priznatih od strane EU.

Nevakcinisani turisti ne mogu da uđu u Španiju, a izuzetak su samo oni koji su u poslednjih šest meseci preležali korona virus.