KO JE NEVAKCINISAN, NE MOŽE NA POSAO! Zaposleni u stranim firmama na tankom ledu


IZVOR: Jelena JOKANOVIĆ - 17.02.2022 | 05:30


Američke firme koje posluju i kod nas poslale dopis da će radnici morati da se vakcinišu ukoliko misle da rade

Foto: Tanjug/AP
KO JE NEVAKCINISAN, NE MOŽE NA POSAO! Zaposleni u stranim firmama na tankom ledu

Jedna od srpskih menadžerki koja radi za filijalu američke firme kazala je za naš list da se u SAD sprovodi Bajdenova direktiva da svi zaposleni budu vakcinisani. Ona je dodala da, kako je saznala od kolega iz SAD, ovo pravilo može da se očekuje u dogledno vreme i u zastupništvima američkih kompanija po svetu. To bi značilo da bi i u Srbiji, gde ovakva izričitost ne postoji, moglo da se primenjuje u firmama s američkim gazdama.

- Moguće je da će američki scenario početi da se sprovodi i u srpskim filijalama američkih kompanija, ali za sada nema još ništa zvanično, samo smo načuli da se o tome priča - kaže sagovornica Srpskog telegrafa, inače zaposlena u jednoj stranoj kompaniji.

DRUGI POPUŠTAJU

Iako broj novozaraženih u svetu opada i mnoge države ukidaju pandemijske restrikcije i obaveznu vakcinaciju, a u Francuskoj pozitivni možete i na posao pod uslovom da imate blage simptome, u SAD se mnoge firme, pa i čitavi gradovi, odlučuju na ovaj korak. Njujork je, recimo, propisao ovu obavezu za javni, ali i privatni sektor i prošli petak je istekao rok zbog čega je oko 4.000 zaposlenih pred otkazom, kako prenosi Glas Amerike (VOA). Među onima koji će biti otpušteni su nastavnici, policajci, vatrogasci, radnici u komunalnim preduzećima. Sindikati koji predstavljaju zaposlene u javnom sektoru pokušavali su da se izbore protiv obavezne vakcinacije i tužili su grad u više navrata, ali bezuspešno.

Foto: pexels.com

Žena prima vakcinu protiv korone

 

ULTIMATUM

Podsetimo, i sam predsednik Džozef Bajden je u oktobru prošle godine pozvao sve američke poslodavce da postave ultimatum zaposlenima - vakcinišite se ili ostanite bez posla. Tehnološki gigant "Gugl" ucenio je zaposlene, ostali zasad i dalje ostavljaju mogućnost rada od kuće, ali sve više firmi najavljuje uvođenje obavezne vakcinacije. Naša sagovornica kaže da mora da mora da odluči do kraja meseca.

- Dali su nam rok od mesec dana da se izjasnimo. Lično mislim da je to skandal i nedopustivo, a to misli i dobar deo kolega, pa čak i oni koji su već vakcinisani. Nismo mi Amerika, ovo je Srbija. Ne znamo šta nam je činiti - zabrinuta je ona.

 

Amerikanci zatežu, Austrijanci popuštaju

Sve mere uvedene zbog pandemije koronavirusa u Austriji biće ukinute 5. marta, saopštili su austrijski zvaničnici. Na snazi će ostati samo mera nošenja maski i to na određenim mestima, kao što su javni prevoz i supermarketi. Ova zemlja, koja je do ove godine bila jedna od najstrožih po pitanju mera, maksimalno ih je popustila, pa su čak ukinuli i karantin za inficirane koji su bez simptoma. Takođe, kako je javljeno, u ugostiteljstvu, hoteljerstvu i za manifestacije prelazi se sa 2G na 3G pravilo, čime nevakcinisani, uz negativan test, ponovo dobijaju pristup kafićima, restoranima, hotelima, koncertima, utakmicama, a biće moguće privatne i javne proslave i drugi skupovi bez ograničenja broja prisutnih. Razmatra se i privremeno obustavljanje obavezne vakcinacije, koja je uvedena pre svega desetak dana.

 

BONUS VIDEO: