KOSTOLAC DAJE SNAGU SRBIJI!


IZVOR: Jelena JOKANOVIĆ - 22.12.2017 | 21:33


Sa termoelektranama Kostolac A i B sa po dva bloka, kostolačka opština jedan je od vodećih snabdevača Srbije električnom energijom. Izgradnja novog bloka B-3 dodatno će učvrstiti energetsku stabilnost Srbije, a za građane će značiti i nova radna mesta.

Foto: youtube.com/TVViminacium

Ivan Savić, prvi čovek Kostolca

PROŠIRENJE KAPACITETA

Postrojenje snage 350 megavata, čiji su temelji udareni sredinom novembra, najveća je investicija u domaćem energetskom sektoru, vredna 613 miliona dolara, i prvi veliki termoenergetski kapacitet u Srbiji izgrađen posle 26 godina.,

Očekivana godišnja proizvodnja novog bloka je oko 2,5 milijardi kilovat-časova električne energije, a kada bude završen, 2020. godine, označiće proširenje kapaciteta EPS za pet odsto.

613 miliona dolara vredna investicija

- Potrošnja raste i nama su neophodni novi proizvodni kapaciteti. Novi blok predstavlja pet posto uvećanja u odnosu na sadašnji kapacitet - istakao je Milorad Gračić, v. d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije.

Izgradnjom novog bloka proizvodnja će biti uvećana za pet odsto

Milorad Grčić, v. d. direktora EPS

Foto: Promo foto

Kamen temeljac!

Projekat predviđa najmoderniju tehnologiju i standarde iz oblasti tehnike, oprema će biti po evropskim normativima kvaliteta, a uključivaće sve trenutno važeće elemente zaštite životne sredine, čak i neke koji se tek očekuju. Prema rečima ministra energetike Aleksandra Antića, Srbija će ovim dobiti moderan i efikasan termoenergetski kapacitet koji će dugoročno povećati sigurnost srpskog energetskog sistema.

2,5 milijardi kilovat-časova struje će proizvoditi

- Ovo će biti najsavremenije postrojenje po najvišim domaćim i ekološkim standardima. Nastavljamo da radimo na razvijanju elektroprivrednog sistema, energetski sektor sa najviše investicija, čija je visina gotovo tri milijarde evra - rekao je Antić dodajući da se danas u Srbiji gradi oko 1.000 megavata, što pokazuje energetsku nezavisnost naše zemlje.

Osim proširenja kapaciteta EPS, ova investicija će omogućiti i oživljavanje domaće elektrogradnje i mašinogradnje. Međutim, više od svega, za građane Kostolca izgradnja B-3 bloka će značiti otvaranje novih radnih mesta, a priliku za zaposlenje imaće oko 500 njih.

Pored smanjenja broja nezaposlenih, ova investicija doneće i stabilnost u Kostolac

Ivan Savić, predsednik opštine Kostolac

- Ovo je kapitalna investicija u pravom smislu reči. Za Kostolac i meštane ove opštine ona predstavlja mirnu budućnost, a pored smanjenja broja nezaposlenih, doneće i stabilnost. Vrednost same investicije govori o njenom značaju. Sa njenom realizacijom Kostolac će se svrstati u energetskog giganta Srbije - kaže Ivan Savić, predsednik gradske opštine Kostolac.

U TE-KO Kostolac trenutno radi više od 3.500 ljudi iz Požarevca i Kostolca.

Foto: Promo foto

Više struje!

PARTNERSTVO SA KINOM

Inače, projekat u Kostolcu realizuje se na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, koji je potpisan 2009. U pitanju je druga faza aranžmana uz povećanje proizvodnje kopa Drmno sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje kako bi se obezbedile dovoljne količine energenta za novi blok.