MINISTAR LONČAR: Vraćamo se normalnom životu ako se mladi vakcinišu


IZVOR: Republika - 19.11.2021 | 13:10


Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da su kovid propusnice dale najbolje rezultate u motivisanju mladih da se vakcinišu protiv virusa korona i ponovio da je vakcinacija jedini način da pobedimo pandemiju i što pre se vratimo normalnom životu.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
MINISTAR LONČAR: Vraćamo se normalnom životu ako se mladi vakcinišu


Ministar je kazao da su ankete pokazale da najveći broj mladih na pitanje zašto ne želi da se vakciniše odgovara sa ''ne zna'', kao i da je ideja da se u promociji vakcinacije na fakuletima uključe i studenti, posebno Medicinskog fakulteta gde je, kako kaže, vakcinisano više od 90 odsto studenata.

- To je u planu da se radi u budućnosti, da naši stručnjaci više idu na fakultete, posebno one gde je manje vakcinisani, ali i da uključe i studenti medicine - rekao je Lončar na panelu "Imunizacija mladih" Panel diskusiju organizuje Fakultet organizacionih nauka i Studentski parlament Univerziteta u Beogradu i Studentska konferencija Univerziteta Srbije.

Lončar je kazao da je na Stomatološkom i Farmaceutskom fakultetu u Beogradu vakcinisano više od 60 odsto studenata, a na Veterinarskom nešto ispod 60 odsto studenata.

- Znači da može, od vas zavisi, tu smo da razjasnimo koje su vaše dileme i da vam kažemo samo činjenice. Jedini zadatak zdravstvenih radnika je da uradimo sve da spasemo zdravlje i živote vas i vaših roditelja i kroz to gledajte sve mere koje donosimo-   rekao je Lončar.

Naglasio je da država ima obavezu prema onima koji su se vakcinisali i ispunili svoju obavezu, a koji , kako kaže, treba da budu glasniji i da se bore za svoja prava.

- Oni koji su protiv vakcine ubedili su vas da su oni elita, a vakcinisani se ne čuju. Tražite svoja prava jer ste vakcinisali i zaslužujete najveću bezbednost gde god da ste - rekao je Lončar.

Pozvao je studente da se vakcinišu navodeći da su u poslednjem talasu epidemije obolevali i mladi u velikom broju, a da se ne zna kakav će biti sledeći talas.

- Treba da reagujemo na situaciju u kojoj se nalazimo, a ne da se bavimo predviđanjima - proučio je Lončar.