TRI PLANA ZA ATENTAT NA MILOŠEVIĆA: Ovako je britanska TAJNA SLUŽBA htela da LIKVIDIRA srpskog predsednika!


IZVOR: Republika - 16.08.2021 | 07:56


Pre više od 20 godina britanska vlada dobila je dosije sa navodnim "nelegalnim aktivnostima" tajne službe MI6 koji je predao Džon Vadam, advokat bivšeg agenta Ričarda Tomlinsona.

Foto: Tanjug/AP,Wikipedia

Slobodan Milošević

Između ostalog, u dosijeu se pominje i senzacionalni plan atentata na tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića. Jedan od načina za izvršenje ubistva bila je i dezorijentacija vozača srpskog moćnika u tunelu u Ženevi stroboskopskim svetlom.

U svojim navodima, Tomlinson je izjavio da je sasvim slučajno naišao na plan za ubistvo Miloševića dok je radio kao tajni agent tokom vrhunca rata u Bosni 1992-1993. 

- Dok sam razgovarao sa kolegom, on je izvukao dokument iz dosijea na stolu, bacio ga ka meni i predložio mi da ga pročitam - preneo je Indipendent Tomlinsonove reči u članku iz 1998. godine.

Foto: Printscreen

 

Na njegovo opšte iznanađenje, rekao je bivši agent, bio je to predlog da se ubije predsednik Srbije Slobodan Milošević.

- Bio je dug otprilike dve strane, i imao je žutu karticu zakačenu što je označavalo da je u pitanju pouzdan dokument, a ne nacrt predloga. Nosio je ime "Potreba da se izvrši atentat na predsednika Miloševića" - izjavio je Tomlinson.

Predložena tri plana za likvidaciju su bila:

  • Obučiti paravojnu opozicionu grupu da ga ubije u Srbiji
  • Poslati britanski SAS da se infiltrira u Srbiju i eliminiše ga bombom ili snajperom
  • Ubiti ga u isceniranom sudaru automobila, po mogućstvu tokom jedne od njegovih poseta ženevi

MI6 likvidirao princezu Dajanu?

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Princeza Dajana poginula je u automobilskoj nesreći 1997. godine

Tomlinson je takođe sugerisao da je princezu Dajanu MI6 ubio u isceniranom udesu u pariskom tunelu 1997. Ta tvrdnja je, međutim, odbačena tokom istrage o njenoj smrti 2007. godine. MI6 je priznao da su ovakvi planovi bili izrađeni u vezi sa drugim istočnoevropskim zvaničnikom, ali da je menadžment ubrzo odbacio predlog.

Tomlinson je u zatvoru 1997. proveo šest meseci zbog otkrivanja tajni, a nakon izlaska je napustio zemlju i 2001. u Moskvi objavio knjigu The Big Breach o raznoraznim aktivnostima tajne službe.

MI6 mu je 2009. dozvolio da se vrati u Britaniju i oslobodi ga optužbi.