ZBOG OVOGA KLIME NAJČEŠĆE UZROKUJU POŽAR: Serviser objasnio KAKO da proverite da li vaš uređaj KLJUČA!


IZVOR: Republika - 01.07.2021 | 08:44


Leto ovo godine pravi probleme mnogim ljudima, jer izuzetno visoke temperature teraju nas da klima uređaje maltene ne gasimo.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Zbog tropskih vrućina građani Srbije u velikom broju koriste klima uređaje, a mnogi ih uopšte ne gase.

Klime rade i po 24 sata, a kod onih starijih modela i neadektvatno servisiranih dolazi do varnica, odnosno požara koji su ovih dana širom naše zemlje sve češći.

Kako proveriti da li klima uređaj dobro radi, kako znati da nešto nije u redu i šta možemo sami da uradimo, pre nego što pozovemo servis? Odgovore na ova pitanja, kao i korisne savete, dao je serviser klima uređaja Miodrag Filić.

Zbog čega se kvari klima, pa može da napravi i veći problem kao što je požar u stanu?

- Najčešće se dešava zato što nisu adekvatno održavane i servisirane, to se radi u aprilu ili maju da bi leti radila kako treba. Naročito starije klime, troše više struje, zna se desiti da su uvek uključene u struju, neki produžni kabl koji nije adekvatan, koji ste kupili na pijaci... Onda se kablovi pregreju i instalacija, na ovoj vrućini, i dođe do problema - rekao je Filić.

Foto: pixabay.com

Na šta bi trebalo obratiti pažnju, šta možemo sami da uradimo?

- Trebalo bi sami da očiste te filtere unutra, radiće lakše. Proverite provodnik gde je uključena u struju, pipnite rukom i vidite da li se kabl greje, ako je topao odmah isključujte, pod opterećenjem je. Ili isključite drugog većeg potrošača da bi klima mogla da radi - rekao je on.

Kod nekih klima radi i po 24 časa dnevno. Miodrag kaže da to nije problem sa novijim uređajima, ali stare ne bi trebalo forsirati.

- Klima, posebno inverterska, je napravljena da radi, nije problem ni zimi da stalno radi ako je novija. Ali stari uređaji, po deset, 15 godina, oni se već i sami greju. Provodnici prave veliki problem, najbolje je zameniti takve klime - rekao je on.

Servisere je trebalo zvati pre leta, a ukoliko ih zovete sada za redovni servis, moguće je da ih nećete dobiti!

- Mi ne stižemo sada, kreće sezona i montaža i svega. U Beogradu ima osamdesetak servisa, neko ima dve-tri ekipe, mi jednostavno sada nismo na raspolaganju svima. Sada je puno montaža i kvarova, curenja, običan servis se radi ranije. Sve ekipe rade od sedam ujutru, pa uveče do deset, i opet ne stižemo.

- Imamo 15 sati radno vreme, mi ne postižemo sve intervencije koje bi trebalo uraditi - rekao je on za Pink.