ZATAŠKAVANJE ZLODELA JE ZLOČIN: Srbija će nastaviti da traga za istinom i pravdom za otete i ubijene na KiM!


IZVOR: Republika - 14.05.2021 | 07:49


"Otmica rudara Žarka Spasića, koja se dogodila na današnji dan 1998. godine, označila je početak masovnog stradanja srpskog civilnog stanovništva na Kosovu i Metohiji, a za veliku većinu tih zločina do danas niko nije odgovarao", poručuje u saopštenju Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Foto: RTS/printscreen

Žuta kuća

- Otmičari Žarka Spasića nisu pronađeni i privedeni pravdi. Nijedna od međunarodnih organizacija i niko od predstavnika privremenih institucija na Kosovu i Metohiji nije ponudio odgovore o sudbini Spasića i mnogih drugih naših sunarodnika - navode iz Kancelarije.

Kako kažu, nastaviće da i od Prištine i od međunarodne zajednice zahtevaju da sudbina otetih i nestalih Srba bude rasvetljena, jer imaju zajedničku odgovornost da proces pomirenja na Kosovu i Metohiji temelje na istini o zločinima i personalizovanju odgovornosti.

- Srbija će nastaviti da se seća svojih stradalih sunarodnika, ali i da traga za istinom i pravdom za otete i ubijene i za njihove porodice, koje imaju pravo da znaju šta se desilo sa njihovim najmilijima - poručuju iz Kancelarije i dodaju da "zahtevaju nastavak sprovođenja istrage o svim nestalim licima, kao i jednaka prava za sve žrtve, bez obzira na veru i naciju.

Takođe kažu i da će nastaviti da tragaju za otmičarima, koji imaju ime i prezime, i da insistiraju na njihovom kažnjavanju.

- Zataškavanje zločina je takođe zločin, a od procesa rasvetljavanja sudbine nestalih lica zavisiće u velikoj meri i proces pomirenja u regionu - zaključili su.