BIĆE OLAKŠANA PUTOVANJA! Srbija spremna za digitalne sertifikate, evo šta EU traži


IZVOR: Republika - 18.03.2021 | 08:29


Evropska unija objavila je predlog kako bi mogao da izgleda tzv. zeleni sertifikt koji bi olakšao putovanje unutar EU. Uz tehnološka usklađivanja, te sertifikate mogli bi da dobijaju i građani zemalja koje nisu članice Unije, uključujući i Srbiju, rečeno je u emisiji "Oko".

Foto: Tanjug

Zeleni sertifikat treba da olakša putovanja

Ministarka turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da je ta vest veoma važna jer tu nije reč o "kovid pasošima", a sve članice će pojedinačno odlučivati o pravilima za ulazak u njihovu zemlju.

- Onako kako je sada predloženo, zeleni sertifikat koji treba da olakša putovanja, pored pi-si-ar testa, prepoznavaće i grupu brzih testova koje EU smatra pouzdanim. Takođe, sadržaće i potvrdu za one koji su preležali kovid, kao i za one koji su se vakcinisali - navela je Matićeva.

Urednica magazina Biznis i Ekonometar Radojka Nikolić smatra da je sve još pod velikim znakom pitanja, i da je ovo pokušaj da Evropa koliko-toliko izađe iz pandemijskog kruga, a prvi uslov za to je da se omogući kretanje ljudi.

Očekivalo se da će ovo biti godina oporavka, ali je sva prilika da se sve pomera bar u drugu polovinu godine. Svaka zemlja će posebno donositi odluke, ali su zemlje koje se dobrim delom oslanjaju na turizam naravno najzainteresovanije i biće verovatno i najfleksibilnije - smatra Nikolićeva.

Imunizacija ključna za povratak u normalan život 

Državni sekretar u ministarstvu Zdravlja Mirsad Đerlek kaže da ga manje interesuju pravila za putovanja, a više zdravlje naših građana.

Ne možemo ići od kraja već od početka. Da bismo putovali, pre svega, moramo biti zdravi. A vakcinacija je ključna za to. Do sada je dato 2.080.000 doza vakcine, od čega je 1.270.000 primilo prvu dozu, dok je revakcinisano 840.000 - naveo je Đerlek.

Foto: Republika

Dr Mirsad Đerlek

Matićeva kaže da je imunizacija uspešna u Srbiji i smatra da je ona ključna za povratak u normalan život.

- Ljudima je i na socijalnoj, ali i na psihološkoj bazi potrebno da vide mogućnost da se kreću, putuju. Digitalni sertifikati kod nas već postoje, razgovarali smo i pojedinačno sa nekim zemljama kao što su Grčka i Izrael o uslovima. Ogroman deo posla sa tehničke strane je već urađen, ali će se tek videti šta će sve pouzdan sertifikat morati da ima kako bismo ga uskladili i sa EU - rekla je Matićeva.

Ključna stvar je, kako kaže ministarka, što brža i što uspešnija imunizacija jer – bez obzira na sertifikate – ako epidemiološka situacija ne bude dobra nećemo moći da putujemo.

Državni sekretar ministarstva zdravlja kaže da se radi na poboljšanju sistema kako bi se prišlo ljudima i u ruralnim naseljima i onima koji nisu u mogućnosti da se prijave elektronski.

Do sada se prijavilo oko 1.400.000 građana, ali sada menjamo taktiku i idemo ka ljudima a ne da čekamo da se oni prijave, ići ćemo i u kompanije - rekao je Mirsad Đerlek.