(VIDEO) O KARANTINU U PONEDELJAK! Krizni štab: Nema opuštanja, OVA 3 grada su u ZABRINJAVAJUĆOJ SITUACIJI!


IZVOR: Republika - 11.09.2020 | 13:17 >> 13:48


Na konferenciji za novinare Krizni štab u Palati Srbija izneo je najnovije informacije o koronavirusu u našoj zemlji.

Foto: printscreen/Tanjug

Verica Jovanović

Na konferenciji su izneti podaci o broju zaraženih koronavirusom, smrtnih slučajeva, oporavljenih, kao i ostali statistički podaci sa geografskim i demografskim presekom.

Na pres konferenciji Kriznog štaba novinarima su se obraćali Predrag Kon i Verica Jovanović.

Nema opuštanja

- Imali smo blagi skok tokom ove nedelje. Dodatno zabrinjava Kragujevac, Zaječar i Preševo, gde je povećan broj pozitivnih - kaže dr Predrag Kon i dodaje da će Krizni štab biti u stanju pripravnosti kada se radi o stanju u Kragujevcu tokom vikenda. 

Foto: printscreen/Tanjug

Predrag Kon

Karantin nakon dolaska iz inostranstva

Krizni štab u ponedeljak razmatra uvođenje karantina za građane koji se vraćaju iz inostranstva, kaže dr Kon i dodaje da što se tiče "klasičnog karantina" to nije u planu.

- Ja sam već nekoliko puta rekao da kada su u pitanju Crna Gora i Bosna i Hercegovina otvorenost granica isključivo iz političkih razloga i tu nema više ništa da se doda - kaže on i dodaje da su preporučili samoizolaciju, naročito kad je reč o deci i to se u nekim slučajevima poštuje.

Foto: Photo by Tai's Captures on Unsplash

Foto: Ilustracija

Presek stanja

U Republici Srbiji do 15 časova 11. septembra 2020. godine registrovana je ukupno 32.228 potvrđenih slučajeva kovid 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 9.507 osoba od kojih je 92 pozitivno. U poslednja 24 sata preminula je 1 osoba. Do 15 časova u Republici Srbiji na koronavirus testirana je ukupno 1.018.908 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja. Na respiratorima je trenutno 33 pacijenata, hospitalizovano je njih 45, a otpušteno je 49 osoba. Ukupan broj preminulih je 730.

Objava na Fejsbuku doktora Kona

- Svoje obraćanje na Fejsbuku nisam doživeo dramatično nego sam postavio pitanje da li želimo treći talas. Kina je 26 dan bez ijednog slučaja i četiri meseca bez smrtnog slučaja. Mi ne možemo da verujemo, ali to su činjenice. Nošenje maski nije u skladu s našom kulturom, ali pokazuje rezultate. Naveo sam čega sve treba da se odreknemo da štitimo živote, naše bolnice i da se osećamo bolje - objasnio je Kon.

Kazne u borbi protiv korone

Verica Jovanović upitana je za kažnjavanje za nepoštovanje mera.

- Nijedna kazna neće promeniti posledice okupljanja, kršenja mera. Bilo je pojedinačnih sankcija, ali i kažnjavanja firmi. Uglavnom je to bilo novčano, za vlasnike restorana i kafića. Takođe, i pojedinci zbog organizovanja proslava, kao i gostiju na tim događajima. To je pokazna vežba kako se sprovode mere i kontroliše zaraza. Epidemija traje šest meseci i mi se borimo protiv nje, sve sa istim ciljem, da ne dođe do širenja Kovida-19. Kazne su jedan od načina borbe - rekla je doktorka Jovanović.

 

 
$bp("Brid_99831989", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});

 

Vakcina tek sledeće godine!

Dr Predrag Kon je rekao da vakcinu za masovnu upotrebu možemo očekivati najverovatnije tek početkom sledeće godine, odnosno nikako pre decembra, osim kada je reč o onima za testiranje. Kako epidemiolog ističe, najvažnije je da vakcina bude bezbedna.

- Jako je važno, pošto nam stiže sezona gripa, da sprečimo sudar tih zaraznih bolesti. Apelujemo na građane da se vakcinišu protiv običnog gripa u što većem broju - nadovezala se dr Jovanović.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Ilustracija

Vakcinacija protiv gripa

- Ministar je najavio da će od 1. oktobra vakcina biti u Srbiji - kaže dr Kon.

On je objasnio da će, zbog sadašnje situacije biti rezervi i to duplo više nego što je uobičajeno.

- Kod nas je interes za vakcinu protiv gripa oko 300.000, a sada ćemo spremiti duplo više i imaćemo i rezervu.

On je rekao da je neophodno da se hronični bolesnici, stariji i zdravstveni radnici dobro pripreme za predstojeću sezonu gripa.