GORI OD BESNILA: Smrtonosni parazit napao Srbiju!


IZVOR: Republika - 28.10.2017 | 17:02


Vest da je novosadski Pasterov zavod otkrio multilokularni ehinokok kod lisica, smrtonosnu bolest koju prenose životinje, uznemirila je pre svega brojne vlasnike pasa i mačaka. Da li ima razloga za strah i paniku i da li su ugroženi svi koji su u kontaktu sa psima i mačkama?

Foto: pixabay.com

Lisičiji parazit smrtonosan za čoveka

Direktor novosadskog Pasterovog zavoda Dušan Lalošević za Sputnjik pojašnjava da je u Srbiji besnilo u velikoj meri iskorenjeno, ali da populacija lisica raste i da se zato šire njihovi paraziti koji ranije nisu postojali u Srbiji.

- Otkrili smo multilokularni ehinokok. Ta vrsta ehinokoka je opasnija od psećeg, a i pseći je vrlo opasan. To su sve podmukle bolesti koje dugo traju, dovode do teških invaliditeta, a nažalost mogući su i smrtni ishodi od obe vrste ehinokoka. Međutim, taj lisičji je gotovo uvek smrtonosan za čoveka - kaže Lalošević.

Kako se prenosi?

- Bolest se prenosi direktnim ili indirektnim kontaktom sa lisicama. Zato su ugroženi psi koji su u kontaktu sa divljim životinjama, psi lutalice ili psi po salašima koji mogu biti u kontaktu sa lisicama. Za njih su glodari prelazni domaćini i zbog toga su čak i mačke uključene u ciklus multilateralnog ehinokoka - objašnjava Lalošević.

On ističe da kad se čovek inficira, obično bolest počinje na jetri, tako što podmuklo raste, a kada se otkrije najčešće bude kasno za operaciju. Zato je bolest jako opasna, ali je u Evropi vrlo retka.