Ministar Lončar sa zdravstvenim radnicima iz "crvenih zona": Vi ste naši junaci u borbi protiv korona virusa


IZVOR: Tanjug, republika.rs - 13.08.2020 | 10:55


U Kragujevcu je danas održan prijem za zdravstvene radnike iz tog grada, Novog Pazara, Kraljeva i Čačka kojima je ministar zdravlja Zlatibor Lončar zahvalio na svemu što čine u cilju borbe protiv epidemije korona virusa.

Foto: Ministarstvo zdravlja

Zlatibor Lončar sa medicinskim radnicima

On je na prijemu, u organizaciji Ministarstva zdravlja, rekao da u Srbiji trenutno ima oko 8.000 aktivnih slučajeva korona virusa, a da je oko 2.000 na bolničkom lečenju.

- Od tih oko 2.000 koji su trenutno na bolničkom lečenju nisu svi pozitivni. Imamo i pacijente koji imaju sve karakteristike kao da su pozitivni, ali njihov test je ili negativan, ili čekamo ponovoljeni test - rekao je Lončar. 

Naveo je da su trenutno 364 zdravstvena radnika pozitivna na korona virus od čega je 28 na bolničkom leccenju.

 
$bp("Brid_97315530", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"234"});

To je, dodao je, manje nego početkom prošle nedelje kada je više od 600 zdravstvenih radnika bilo pozitivno i mnogo više njih na bolničkom lečenju.

Istakao je da su zdravtstveni radnici naši junaci i da se osnovu ovih podataka može videti koliko oni rade.

- Neki od njih rade bez dana odmora. Pojedini su pokušali da rade u toj opremi u kojoj oni rade svaki dan, ali nisu izdržali ni dva, tri sata i to ne da leče, nego da rade neke druge poslove. Posle dva, tri sata su padali u nesvest, nije im bilo dobro i slično - rekao je Lončar.

Anesteziolog Katarina Pavlović iz Kliničkog centra Kragujevac rekla je da su radili i da će nastaviti da rade vredno i predani, sa puno empatije i nade.

Ona je pozvala sve da budu odgovorni i poštuju uvedene mere jer je, kako je istakla, mnogo lakše prevenirati, nego lečiti.

Foto: Ministarstvo zdravlja

Zlatibor Lončar sa medicinskim radnicima

Medicinska sestra u Opštoj bolnici u Čačku Ivana Logvinov kazze da su se trudili da pacijentima ukažu maksimalnu zdravstvenu negu.

- Dali smo sve od seve da pacijenti ozdrave. Bilo je svega - suza, straha, radosti, solidarnosti...Umorni smo i iscrpljeni, ali daćemo sve od sebe da budemo istrajni do kraja - rekla je ona.

Infektolog iz Kraljeva Zorica Kostić je rekla da je jedno vreme bila na ispomoći kolegama sa Infektivne klinike u Beogradu, kao i u Novom Pazaru.

Po povratku iz Novog Pazara su, dodala je, formirali kovid bolnicu u Kraljevu. 

- Od početka marta smo imali pozitivne pacijente i infektivno odeljenje je aktivno učestvovalo u zbrinjavanju i lečenju takvih pacijenata, naravno uz pomoć tercijarnih zdravstvenih ustanova, a sada smo bili prinđjeni zbog masovnosti obololeih i velikog broja srednje teških i vrlo teških pacijenata formiramo našu intenzivnu jedinicu i napravimo kovid bolnicu u Kraljevu - rekla je Kostić.

Rekla je da su se maksimalno trudili i izrazila mišljenje da su gradjanima Kraljeva uspeli da pruže adekvatnu pomoć.

 
$bp("Brid_97315505", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});

Glavna sestra pneumofiziolosskog odeljenja Opšte bolnice Novi Pazar Snežana Jeremić je, u ime svih svojih kolega, zahvalila svim zdravstvenim radnicima koji su došli iz drugih gradova u Novi Pazar da im pomognu kada je bilo najteže.

 - U jednom trenutku u bolnici u Novom Pazaru bilo je više od 390 bolesnika. Hvala svima, hvala državi, predsedniku Aleksandru Vučiću i Ministarstvu zdravlja što su obezbedili sva potrebna sredstva za naš rad i lečenje bolesnika, a hvala i svim donatorima - rekla je Jeremić.