Evo kako da uspešno uspavate bebu, ali ovo nikako ne smete da radite


IZVOR: Miss7.mama.24.sata.hr - 02.05.2020 | 11:20


Na pitanje koje muči roditelje još otkako se beba rodi, odgovor daje profesorka sa Univerziteta Rutgers.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Jedno upozorenje koje većina roditelja čuje iznova i iznova jeste da se beba ne uspavljuje u naručju, jer ćete je tako navići i više nećete moći da je uspavate na drugačiji način. Međutim, kad se radi o malim bebama, nema ništa loše u tome.

- Bebe mlađe od četiri meseca treba držati na način koji im je potreban kako bismo ih uspavali - kaže Satja Nariseti, profesorka na odeljenju pedijatrije na Univerzitetu Rutgers. Ipak, uvek stavite bebu na leđa u krevetac nakon što zaspi. To je najsigurniji način.

- Nakon tri ili četiri meseca, kada beba razvije redovnije navike spavanja i bude sposobna da spava veći deo noći, procenite da li je uspavljivanje u vašem naručju još uvek pravi odabir - kaže Nariseti, svako dete i svaka porodica su drugačiji.

- Za njihov razvoj važno je da deca mogu spavati i smiriti se sama - kaže ona. Kad se dete probudi tokom noći i samo ponovno zaspi bez plača i vaše pomoći, veština je koja će kasnije biti i više nego praktična. Bez brige, i to će se dogoditi.

Treniranje spavanja, odnosno podsticanje deteta da ima redovnije navike spavanja, uključuje stavljanje deteta u krevetac dok je još budno i puštanje da se samo uspava.

Profesorka Nariseti, koja je i sama majka, obožavatelj je Ferberove metode, u kojoj roditelji teše bebu usred noći, ali je zadržavaju u krevecu, razvijajući na taj način samoumirivanje. Uspostavljanje rutine u spavanju, na primer kupka, pa knjiga, pa krevet, takođe podstiče dobar i kvalitetan san.

Ako želite da isprobate treniranje spavanja, najpre se obratite lekaru kako biste bili sigurni da nema nikakvih medicinskih prepreka, poput refluksa (stanje u kojem se želudačne kiseline vraćaju u jednjak, pa uzrokuju bolove i žarenje koje odrasli nazivaju gorušicom), koji bi mogli ometati bebu.

- Postoje trenuci u kojima ih roditelji mogu utešiti noću, na primer, ako imaju noćnu moru ili slično, ali većinom verujem da bi deca trebalo da nauče da se sama uspavaju do vrtićkog doba.