Vanredno stanje bi moglo biti ukinuto sredinom maja, ali to zavisi od OVIH stvari


IZVOR: Blic, Republika - 28.04.2020 | 19:29


Ublažavanje mera protiv korone otvorilo je pitanje kada bi vanredno stanje moglo da bude potpuno ukinuto. Kako saznaje “Blic”, to bi moglo da se dogodi polovinom maja.

Foto: Republika

Foto: Ilustracija

Kako "Blicovi" izvori kažu, postojao je plan da vanredno stanje bude suspendovano 4. maja, ali se od toga odustalo nakon što su žarišta korone buknula u još nekoliko opština.

Po svemu sudeći za vraćanje “u normalu”, čekaćemo još nešto duže od dve nedelje.

- Ukoliko sve dobro prođe za 1. maj i Đurđevdan i ukoliko ne budemo imali problem s disciplinom koji bi rezultirao nekim novim žarištima i eksplozijom zaraza, vanredno stanje ćemo ukinuti polovinom sledećeg meseca - kaže izvor “Blica” iz Vlade Srbije.

Vanredno stanje u Srbiji je, inače, proglašeno 15. marta, 9 dana nakon prvog slučaja zaraze koronavirusom. Ubrzo nakon toga, vojska je angažovana da čuva bolnice i domove za stare, a uveden je i policijski čas koji je promenio nekoliko modaliteta tokom vremena: najpre je trajao svakog dana od 20 h do 5 ujutru, zatim od 17h do 5 ujutru, a poslednjih dana je "ublažen" pa traje sat vremena kraće - od 18 sati.

Pod ruku sa tim merama išle su i one vezane za zabranu kretanja starijih od 65 godina, koji su najpre dobili pola sata šetnje triput nedeljno, a potom i sat vremena, svakodnevno.