Hrvati hapse Srbe na osnovu FINGIRANIH POTERNICA: Kapetan Dragan otkrio kako pomaže nepravedno optuženima!


IZVOR: Tanjug, Republika - 09.04.2020 | 07:30


Nakon vise od 13 godina provedenih u pritvoru i zatvoru, Dragan Vasiljković poznatiji kao kapetan Dragan u intervjuu Tanjugu govori o hrvatskom procesu koji je iza njega, planovima za budućnost i poručuje da je sve što je do sada radio - bila samo uvertira.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Dragan Vasiljković

Namerava da ponovo aktivira Fond kapetan Dragan, koji će, kako kaže, prvenstveno raditi za brojne Srbe koji se nalaze po zatvorima širom Hrvatske, ali ne samo za njih.

- Staćemo i u odbranu, ali i na Kosovu i Metohiji, Crnoj Gori i u celoj dijaspori, jer se dosta Srba, bez ikakvih dokaza, samo na osnovu hrvatskih besmislenih i fingiranih poternica hapsi širom sveta i izručuje Hrvatskoj - rekao je Vasiljković.

On je ukazao da na ovom planu radi punih pet godina i da je do sada pronašao 63 Srbina, osuđena u Hrvatskoj bez ikakvih dokaza, na osnovu lažnih izjava hrvatskih svedoka.

Prema njegovim rečima, trenutno je u toku postupak ekstradicije jednog Srbina iz Švedske u Hrvatsku, koji, kako tvrdi Vasiljković, može očekivati da mu se dogodi isto što se dogodilo i njemu, da bude osuđen bez ikakih dokaza na višegodišnju robiju.

- Dobra strana svega što se meni dogodilo je to da nema više nikakve dileme da je to što rade Hrvati – zločin, a da su Srbi žrtve - siguran je Vasiljković.

Pošto je iscrpeo sva pravna sredstva na lokalnom nivou, najavio je da će sa svojim advokatima pokrenuti postupke protiv Hrvatske pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, Komitetom Ujedinjenih Nacija, a možda, i pred Međunarodnim krivični sudom u Hagu.

Vasiljković Hrvate vidi kao Srbomrzce, a neke od njih kao kukavice, koji zla prema Srbima pasivno posmatraju.

Ima kako kaže međutim i hrabrih ljudi i navodi primer jednog čuvara u zatvoru koji je ga je, kada je doživeo srčani udar, kaže, mimo svih bezbednosnih procedura, odvezao u bolnicu, gde su mu ugradili stent.

Upitan ko mu je prethodnih godina koje je proveo u zatvoru pružao podršku, on je izdvojio beogradskog advokata Dragana Palibrka, koji ga je redovno posećivao u zatvoru, pružao mu pravne savete i pomaže mu da sakupi arhivsku dokumentaciju za sudske postupke koje namerava da pokrene protiv Hrvatske.

Vasiljković napomenuo da je uz njega od početka postupka bio i Savo Štrbac iz organizacije "Veritas", dok od države Srbije, kako je naveo, nije imao nikakvu podršku do pre godinu dana.

- Od pre godinu dana počela je intenzivna pomoć Srbije, naročito kroz razne kontakte sa ljudima iz sprske ambasade u Hrvatskoj - naveo je Vasiljković.

Zbog dobre organizacije za pomoć i drugim Srbima u zatvoru, Vasiljković kaže da je 23. maja prošle godine završio u samici u kojoj je, mimo svih zakonskih mogućnosti, bio do isteka kazne, 28. marta.

- Ni zbog čega ne možete biti više od 30 dana u izolaciji po zakonu i to tek posle procesa, a ja nisam imao proces - naveo je Vasiljković koji zatvor u Lepoglavi poredi sa nacističkim logorom.

Naveo je da se u tom zatvoru na razne načine maltretiraju zatvorenici, naročito Srbi, kao i da im se ne dozvijava da spavaju, jer ih noću bude na svakih sat vremena.

Ukazao je da u tamo ima i srpskih zatvorenika za koje Srbija nije nikad čula, pa je apelovao na sprske medije da se aktiviraju i izveštavaju o hrvatskim procesima protiv Srba.

Kaže da je po izlasku iz zatvora, dovežen do granice koju je prešao peške.

Vreme provodi u izolaciji u skladu sa merom za povratnike iz inostranstva, i kaže da savladava nove tehnologije koje je propustio tokom skoro 14 godina provedenih u pritvori i u zatvoru.

Građanima Srbije je šaljivo poručio da se, ako im sada teško pada sedenje u kući, sete njega koji je bio poslednih 10 meseci u samici.

Smatra da će moći da putuje po Evropi i pored mere zabrane ulaska u zemlje EU od 20 godina, koju mu je odredila Hrvatska prilikom proterivanja iz zemlje, nakon izlaska iz zatvora.

- Moji advokati su to proverili i ja mogu da putujem u Evropu i najavljujem da idem u Holandiju, a otićiću i u Švedsku i Švajcarsku čim se ovo stanje okonča - kaže on.