Beležnici sada elektronski proveravaju nepokretnosti dužnika


IZVOR: Tanjug - 23.01.2020 | 14:45


Javni beležnici od skoro mogu da, pre overe ugovora, provere da li je za nepokretnost koja je predmet kupoprodaje doneto rešenje o izvršenju.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Ovo je moguće od 17. januara, pošto je u cilju povećanja pravne sigurnosti u Srbiji, Ministarstvo pravde razvilo je u okviru aplikacije "ProNep" novi modul "Pretraga eZI", saopšteno je iz tog ministarstva.

Naime, prilikom prometovanja nepokretnosti javni beležnici sada mogu da izvrše elektronski uvid u podatke o izvršnim dužnicima u odnosu na koje je za predmet izvršenja određena nepokretnost koja se prometuje.

Oni proveravaju podatke iz rešenja o izvršenju donetih u postupcima izvršenja i obezbeđenja nakon 1. novembra 2018. godine.

Ti podaci se odnose na nepokretnosti uknjižene u katastar i o dužnicima u odnosu na koje je za predmet izvršenja određena prodaja nepokretnosti, a koju sprovodi javni izvršitelj.

U saopštenju Ministarstva pravde se podseća da je Zakonom o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova propisano da javni izvršitelji preko e-šaltera dostavljaju izvršne odluke u slučajevima i na način propisan Zakonom o izvršenju i obezbeđenju, a koje predstavljaju podoban pravni osnov za upis u katastar nepokretnosti.

Ta obaveza je u primeni od 1. novembra 2018. godine.

Planirano je da ova baza podataka u narednom periodu bude proširena i na nepokretnosti koje nisu upisane u katastar, čime će se u potpunosti sprečiti mogućnost da poverilac ne naplati svoje potraživanje na nepokretnosti koje je predmet namirenja u izvršnom postupku.