Ministarka pravde o predlogu da se snizi granica: Krivična odgovornost s 12, teško!


IZVOR: E. S. T. - 04.01.2020 | 06:34


Ministarka pravde Nela Kuburović smatra da se pitanju smanjenja granice krivične odgovornosti sa 14 na 12 godina, koje se zbog učestalog vršnjačkog nasilja sve češće pominje u javnosti, mora pristupiti vrlo ozbiljno i da ne treba donositi ishitrene odluke. Ona misli da se problemom vršnjačkog nasilja među maloletnicima može boriti i na drugi način.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Nela Kuburović

Kuburovićeva je napomenula da iako se zahtev za smanjenje granice krivične odgovornosti sa 14 na 12 godina u poslednje vreme često pominje u javnosti, Ministarstvo pravde još nije dobilo nijedan zvaničan predlog za izmenu Krivičnog zakonika.

S druge strane, postoje predlozi da se u drugim oblastima granice podignu, kao kod stupanja u brak

Upozorila je da kod ovog zahteva treba biti vrlo oprezan jer postoje i predlozi da se u drugim oblastima granice povećavaju. Tako se, kako kaže, u predlogu za izmenu Porodičnog zakona predlaže ukidanje postojeće mogućnosti da maloletna lica od 16 godina stupaju u brak.

- Time se dolazi u potpunu koliziju, kako neko može biti krivično odgovoran sa 12 godina, a da mu ne date mogućnost stupanja u brak pre navršene 18. godine - naglasila je Kuburović i ukazala da ovo nije pitanje samo za Krivični zakonik već i za niz drugih kojima se reguliše status dece, mlađih ili starijih maloletnika.