EKIPA NAŠEG LISTA U POSETI NAJSTARIJOJ SRPKINJI: ČOKO-BAKA


IZVOR: ANJA MARTINOVIĆ - 31.01.2019 | 04:42


Nadežda Pavlović je najstarija, ali i trenutno najpoznatija baka u Srbiji. Ima 107 godina i kaže da su za njen dug život zaslužni redovan san, domaća hrana, optimizam, to što je i danas fizički aktivna, ali pre svega čokolada. Ovu poslasticu, kako nam je ispričala, celog života jede u velikim količinama. I dan-danas pamti kako je od prve plate kupila ko zna koliko čokolada i tri dana nije jela ništa osim ovog slatkiša.

Foto: S.T./Djordje Kojadinovic

REKORDERKA: Nadežda Petrović

Ekipu Srpskog telegrafa ova presimpatična bakica primila je u svom stanu na Vračaru, dan nakon što je kod nje bio predsednik Vučić, kojeg, kako kaže, veoma voli, ceni i poštuje. Ima dvoje dece, sina Radmila i ćerku Željku, četvoro unučadi i šestoro praunučadi, ali ipak živi sama već 30 godina, otkako joj je suprug preminuo. Ćerka živi i radi u Americi, sin u Novom Sadu. Ipak, Nadežda nije usamljena pošto često ima goste. Najveća podrška joj je gastrodomaćica Ljilja, koja svakodnevno brine o njoj već 18 godina i o Nadeždi ima samo reči hvale.

NASTAVNICA SRPSKOG

Priča nam da je nastavnica nemačkog i srpskog. Rođena je u Visokom u BiH. Tamo je završila osnovnu školu, potom i gimnaziju u Sarajevu. Sa samo 14 godina dolazi u Beograd, gde završava Višu pedagošku školu.

- Po završetku školovanja ponuđena mi je služba u mestašcu Jaša Tomić, na granici s Rumunijom. Od prve plate želela sam da udovoljim sebi, tako da sam kupila mnogo čokolade i samo nju jela puna tri dana. Tek četvrtog dana sam uzela nešto slano.

Foto: S.T./Djordje Kojadinovic

USPOMENE

107 ČOKOLADA DOBILA NA POKLON OD VUČIĆA

Uskoro je upoznala budućeg supruga, sa kojim je imala skladan brak.

- Morala sam da se pomirim sa tim da izlazi sa društvom i da dolazi kasno kući. Bio je prisan drug, voleo je da zagrli drugarice, ali to mi nije smetalo. Bio je veseo čovek, znao je da svira na klaviru i gitari. Uživala sam sa njim - priseća se baka Nadežda.

NEMA VIŠE ČUDA

U slobodno vreme, kaže, uživa u čitanju. Donedavno je vozila i sobni bicikl, ali doktorka joj je zabranila tu vrstu aktivnosti zbog površinskih kapilara i masnog tkiva.

- Dok sam vozila bicikl, često sam umela da se zanesem i zaboravim na vreme. Onda bih umesto 10 ili 15 minuta vozila i duže od pola sata.

Foto: S.T./Djordje Kojadinovic

PRIČI NIKAD KRAJA: Sa novinarskom Srpskog telegrafa

Kaže da joj prija što se našla u žiži nakon Vučićeve posete. A on je došao kada je čuo da postoji 107-godišnja žena koja želi da ga upozna.

- Preživela sam sve, nema više ni čuda ni uzbuđenja, sve što mi se dešava je normalno, nije mi ni dosadno - priča za kraj baka Nadežda.

Baka Nadežda o...

POLITICI

Nikada se nisam bavila politikom, a kod Vučića sam zapazila snagu i želju da se bori za narod. Vidim koliko se trudi. Poštovanje koje imam prema njemu imala sam i prema kralju Aleksandru Karađorđeviću.

HRANI

I kao mlada sam živela danju, ne noću. Ustajem u šest, u devet sam već u krevetu, sad legnem i po podne. Nikad se ja nisam hranila zdravo, ali sam uvek jela domaće, bez pesticida

LJUBAVI

Posle smrti supruga nisam se ponovo zaljubila, pažnju su mi okupirali unuci, stalno se nešto dešavalo