''DROGA ZA SILOVANJE'' BEZ UKUSA I MIRISA, ŽRTVA SE LAKO NAMAMI! Sa VMA otkrili - OVOLIKO se zadržava u urinu i krvi


IZVOR: Republika - 06.01.2023 | 15:12


Na VMA kažu da su slučajevi korišćenja takozvane "droge za silovanje" sve češći.

Foto: pexels.com
''DROGA ZA SILOVANJE'' BEZ UKUSA I MIRISA, ŽRTVA SE LAKO NAMAMI! Sa VMA otkrili - OVOLIKO se zadržava u urinu i krvi

Danima na društvenim mrežama pažnju privlači objava o pokušaju silovanja tri devojke nakon što im je neko sipao drogu u piće u jednom beogradskom klubu. U MUP-u kažu da im slučaj nije prijavljen, a aktivistkinje "Ženske solidarnosti" - da je cilj objave upozorenje javnosti.

Na VMA kažu da su slučajevi korišćenja takozvane "droge za silovanje" sve češći.

Aktivistkinjama "Ženske solidarnosti" je anonimna osoba prijavila da su tri devojke u novogodišnjoj noći bile žrtve takozvanog "spajkinga" u jednom beogradskom klubu. Na osnovu simptoma, pretpostavljaju da im je nešto sipano u piće.

- Nama se na mrežama javila devojka koja je predočila iskustvo svojih drugarica. One su pretpostavile da je u pitanju drogiranje, da je neko nešto ubacio u piće s obzirom na to da su se nakon jako malog broja pića osećale jako loše i izgubile kontrolu nad svojim telom - kaže Anita Marković iz "Ženske solidarnosti" za RTS.

Iako ne mogu da tvrde da se to zaista dogodilo, kažu da je na njima da upozore javnost.

- Naš osnovni princip je verovanje ženskom iskustvu. Znamo da živimo u društvu koje ima nepoverenje u žensko iskustvo nasilja - dodaje Anita Marković.

Slučaj za sada nije prijavljen policiji. Direktor noćnog kluba koji se pominje u objavi kaže da su proveravali sigurnosne snimke i uočili samo jednu devojku koja je intenzivno pila i da joj je osoblje ukazalo pomoć.

Foto: Printscreen/RTS

Anita Marković, aktivistkinja

- Naravno, mogućnost zloupotrebe gužve i specifičnih uslova u noćnom klubu za različite kriminalne i nemoralne porive uvek postoji, na nama je da takve pokušaje sprečavamo, vinovnike identifikujemo i predamo pravosudnim organima. U tom smislu, aktivno pokušavamo da dođemo do autorke poruke kako bismo otklonili mogućnosti manipulacije i ako treba pomogli organima reda - saopštili su iz noćnog kluba "Ben Akiba".

Slučajevi korišćenja takozvane "droge za silovanje" sve su češći. To potvrđuje i načelnica Odeljenja za toksikološku hemiju Vojnomedicinske akademije, inače jedine ustanove kod nas u kojoj se može uraditi analiza na prisustvo tog opijata u organizmu, testom iz mokraće ili krvi koji košta oko 10.000 dinara.

- Ono što je nezgodno kada je u pitanju analiza, ova supstanca se i prirodno nalazi u organizmu, pa je zato neophodno adekvatno tumačenje rezultata. Pošto se kratko zadržava u organizmu, isto tako se kratko može detektovati. Prema podacima iz literature, u urinu je samo oko 12 sati, dok je u krvi znatno kraće, oko osam sati - objašnjava toksikolog na VMA Snežana Đorđević.

Zbog toga je pravovremeno reagovanje neophodno. A zbog nedostatka boje, ukusa i mirisa, žrtva teško može da ustanovi da je u piću supstanca uopšte prisutna.

BONUS VIDEO: