(FOTO) Vesić: Danas nabavka za kupovinu 100 zglobnih autobusa na gas!


IZVOR: Tanjug, Republika - 04.03.2021 | 09:05


Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će danas biti raspisana nabavka za kupovinu 100 zglobnih autobusa na gas.

Foto: beograd.rs

Goran Vesić

- U ovo vreme sledeće godine imaćemo te autobuse na ulicama prestonice - rekao je Vesić novinarima u Beogradu.

Podsetio je da je strategija grada Beograda za smanjenje zagađenja podrazumeva da do 2030. godine u javnom prevozu prestonice više ne bude nijedno vozilo koje koristi dizel gorivo, odnosno da sva vozila budu ekološki prihvatljiva.

Foto: beograd.rs

Goran Vesić

- Narednih pet godina kupovaćemo svake godine još po 100 autobusa, tako da ćemo do 2027. godine imati 600 vozila na gas - rekao je Vesić.

Naveo je da će 2028. godine početi da saobraća prva linija beogradskog metroa, dok će 2030. godine i druga linija biti u funkciji i dodao da tada više u Beogradu nećemo imati nijedno vozilo gradskog prevoza koje ne koristi ekološko prihvatljivo gorivo, odnosno nema pogon koji je ekološki prihvatljiv.

Foto: beograd.rs

Koliko je to značajno može se, kaže, videti na primeru Pariza koji je sebi postavio cilj da do 2025. ima sva vozila javnog prevoza koja su ekološki prihvatljiva.

- Beograd će samo pet godina posle Pariza postići isti cilj što je sjajna stvar za sve građane prestonice - rekao je Vesić.