Vesić: U vanrednom stanju borba i protiv komaraca


IZVOR: Tanjug - 21.04.2020 | 13:23


Tokom vandrednog stanja tretirano je oko 1.500 hektara površina gde se razvijaju larve komaraca, rekao je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Foto: Grad Beograd

Goran Vesić

- Iako se nalazimo u vanrednom stanju, Grad Beograd obavlja i one redovne poslove koji se ne odnose na borbu sa epidemijom. Nakon vandrednog stanja, sledi toplo vreme i borba sa komarcima, stoga smo na vreme počelo sa tretiranjem - rekao je Vesić za Tanjug.

Ove i sledeće nedelje, kako navodi, biće tretirano još oko 400 hektara, kako bi se sprečio razvoj larvi komaraca.

Od sledeće nedelje se očekuje pojava komaraca i tada će početi tretiranje i njih.

- To je redovan proces i ove godine imamo malo bolju situaciju zato što je niži vodostaj reka. Najviše larvi se pojavljuje na izlivima kanalizacija u reke, a mi nažalost na teritoriji Grada Beograda imamo stotinu takvih izliva - objašnjava zamenik gradonačelinika.

Foto: Grad Beograd

Grad Beograd podeliće larvacid svima onima koji imaju septičke jame.

- U pitanju je sredstvo koje proizvodi Grad Beograd i namenjeno je onima koji žive u područjima pogodnim za razvijanje larvi komaraca. Ubaci se kroz ve ce šolje i tako završi u jami, a na taj način svako daje svoj doprinos u borbi protiv komaraca - rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, važno je da se odgovorno odradi ovaj posao jer su komarci prenosioci bolesti, kao što je, na primer, groznica zapadnog Nila.

Foto: Grad Beograd

Gradska čistoća nijednog časa, kako kaže, nije prestala da radi i u ovom vanrednom stanju ponela je dosta odgovornosti u dezinfekciji ulica i drugih prostora.

Direktor JKP “Gradska čistoća” Marko Popadić rekao je da se suzbijanje larvi komaraca i krpelja rađeno na osnovu monitoringa koji su ranije izvršili.

Foto: Grad Beograd

- Što se tiče krpelja u prethodnom periodu izvršeno je suzbijanje na svih 17 opština i u parkovima, odnosno na 3.000 hektara zelene površine - kazao je Popadić Tanjugu i najavio da će ponoviti tretman za 10 dana.