(FOTO, VIDEO) Biće silno beogradsko mesto, gde se ljudi još sastaju često!


IZVOR: Republika - 03.03.2020 | 13:42


Rekonstrukcija spomenika knezu Mihailu Obrenoviću na Trgu Republike počela je juče, a Beograđani imaju prilike i da vide kako teku radovi na ovom istorijski značajnom spomeniku. Za razliku od "Pobednika", spomenik na Trgu prilikom radova neće biti skinut sa postamenta.

Foto: e-stock/D. MILENKOVIĆ

Rekonstrukcija izbliza istorijski značajnog spomenika za srpski narod

Čuveno mesto "kod konja" gde se stanovnici Srbije sastaju zasijaće u novom ruhu za dva meseca i to za Praznik rada kada je predviđen završetak radova na spomeniku.

Do 1. maja, radiće se na čišćenju, restauraciji i konzervaciji konjičke skulpture kneza Mihaila Obrenovića. Osim toga, izvodiće se kamenorezački radovi na oblaganju bordura žardinjera na postamentu spomenika.

POGLEDAJ GALERIJU

Ovaj simbol srpske prestonice sređivan je svega dva puta, 1986. i 1995. godine, te će nakon četvrt veka od poslednjeg čišćenja knezu Mihailu "tretman" i te kako prijati.

Spomenik, koji čini figura kneza Mihaila na konju, nalazi se na Trgu republike od 1882. godine, a delo je poznatog italijanskog skulptora Enrika Pacija, dok su reljefi rađeni prema crtežima arhitekte Konstantina Jovanovića.