Biciklom do Brankovog mosta: Evo gde će biti nova staza za dvotočkaše!


IZVOR: Republika - 21.02.2020 | 09:24


Ljubitelji dvotočkaša dobiće novu biciklističku stazu na Bulevaru Mihajla Pupina, na delu od Bulevara Milentija Popovića na Novom Beogradu do Brankovog mosta. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju raspisala je javnu nabaku za izgradnju staze dužine oko 800 metara, procenjena vrednost ovog projekta je oko šest miliona dinara, a rok za dostavljanje ponuda je 23. mart.

Foto: Republika

Foto: Ilustracija

Kako je ranije najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, planirano je da se u naredne četiri godine uredi skoro 120 kilometara biciklističkih staza širom prestonice. Tokom rekonstrukcije Trga republike, iscrtana je trasa za dvotočkaše koja povezuje Narodno pozorište, Vasinu ulicu i Tvrđavu.

Međutim, iako je pre dve godine najavljeno da će duž razdelnog ostrva u Višnjičkoj ulici pa sve do Mirijevskog bulevara biti postavljena biciklistička staza, to se do danas nije dogodilo.

Planirano je i da na 150 stanica u glavnom gradu bude 900 javnih bicikala, koje bi sugrađani mogli da iznajme na jednoj lokaciji a ostave na drugoj. Ali, za realizaciju tog projekta Beograd još uvek traži partnera.

- Grad kroz tender za javno-privatno partnerstvo traži firmu koja bi bila vlasnik do 75 odsto beogradskog sistema javnih bicikala, dok će Beograd biti suvlasnik - izjavio je Vesić.

- To će biti veliki iskorak, jer je važno da omogućimo što većem broju građana da koriste biciklistički saobraćaj - dodao je on.

Oštećenja kocaka u Ruzveltovoj

Biciklistička staza u Ruzveltovoj ulici na delu koji je iscrtan preko postavljenih kocaka delimično je oštećena. Kocke su ulegle i klate se, pa vozači najčešće zaobilaze ovaj deo Ruzveltove.