ERDOGAN ZAOŠTRIO RETORIKU: Ako SAD nastave da nas ne poštuju, NAĆIĆEMO DRUGE SAVEZNIKE


IZVOR: Tanjug - 11.08.2018 | 16:36


Turski predsednik Tajip Redžep Erdogan upozorio je danas da će jednostrane akcije Sjedinjenih Američkih Država protiv Turske podriti američke interese i primorati Ankaru da pronađe druge prijatelje i saveznike.

Foto: Tanjug/AP

Reždep Tajip Erdogan

- Pre nego što bude prekasno, Vašington mora da napusti pogrešno mišljenje da naš odnos može biti asimentričan i pomiri se sa činjenicom da Turska ima alternative - naveo je Erdogan u autorskom tekstu za američki "Njujork tajms".

Ako se taj trend "unilateralizma i nepoštovanja ne poništi", to će, upozorio je on, primorati Ankaru da počne da traži nove prijatelje i saveznike.

Erdogan je naveo da su Turska i SAD proteklih šest decenija bili strateški partneri i NATO saveznici te da su se tokom Hladnog rata i posle borile protiv zajedničkih izazova.

Ističući da je Turska tih godina kad god je trebalo hitala da pomogne Americi, on konstatuje da SAD sada konstantno ne razumeju i ne poštuju Tursku.

- Poslednjih godina naše partnerstvo je na testu zbog nesuglasica. Nažalost, naši napori da se okrene ovaj opasan trend bio je uzaludan. Ako SAD ne počnu da poštuju suverenitet Turske i pokaže da razume opasnost sa kojima se naša nacija suočava, naše partnerstvo bi moglo da bude ugroženo - zaključio je Erdogan.