KAMION I AUTOBUS KOJI SU UČESTVOVALI U NESREĆI KOD OBRENOVCA IDU NA VEŠTAČENJE! Drogiranom kamiondžiji određen pritvor!

Autor:

Hronika

22.05.2024

12:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bio pozitivan na drogu!

KAMION I AUTOBUS KOJI SU UČESTVOVALI U NESREĆI KOD OBRENOVCA IDU NA VEŠTAČENJE! Drogiranom kamiondžiji određen pritvor!

Foto: ST/Nemanja Pančić, RINA

Kamion i autobus koji su učestvovali u nesreći u jučerašnjoj saobraćajnoj nesreći u Stublinama kod Obrenovca, moraće da idu na saobraćajno-tehničko veštačenje, preneli su mediji.

U nesrećik koja je juče dogodila kod Obrenovca poginuo je Momčilo Radosavljević (56) iz Bariča koji je bio za volanom autobusa. Njegovo telo prevezeno je na Institut za sudsku medicinu radi obdukcije.

Kamionom je upravljao Milan J. (46) koji je nakon nesreće, navodno, izašao iz vozila i pobegao. Međutim, uhapšen je za svega nekoliko minuta.

Vozač kamiona nalazi se u policijskom pritvoru do 48 sati i sutra će biti saslušan. Nezvanično se saznaje i da je on, tokom alkotestiranja i testa na drogu, bio pozitivan na amfetamine.

U nesreći je povređena 21 osoba i njima je pomoć ukazana u Urgentnom centru i KBC "Bežanijska kosa".

Kako se ponašati ukoliko ste doživeli saobraćajnu nesreću?

U slučaju nastanka saobraćajne nezgode vozač je dužan da pre svega isključi motor svog vozila, kako bi smanjio rizik od nastanka požara ili eksplozije.

Nakon toga treba da uključi sve pokazivače pravca, kako bi na najbrži i najbolji način obavestio ostale vozače o postojanju opasnosti na putu, na mestu nezgode. Pre napuštanja vozila vozač, odnosno učesnik saobrajćajne nezgode, mora da obuče svetloodbojni prsluk koji se po pravilu nalazi u vozilu „na dohvat ruke".

Bez izuzetka, odmah nakon saobraćajne nezgode mora se uvek obezbediti lice mesta i tako što će se postaviti sigurnosni trougao, na bezbednom rastojanju od mesta saobraćajne nezgode, što znači najmanje 50 m na putu van naselja, a na putu u naselju na udaljenosti od 10 m.

Tako će vozač koji nailazi moći blagovremeno da reaguje, zaustavi vozilo i izbegne opasnost. Na auto putu na kome važi veća ograničenje brzine, sigurnosni trougao treba da bude postavljen na još većem rastojanju u odnosu na put van naselja. Zbog bezbednosti, postavljanje sigurnosnog trougla mora da se izvede sa velikom opreznošću, krećući se uz ivicu kolovoza.

U okviru zakonske obaveze vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode, dužan je i da upozori sva ostala prisutna lica koja su se zadesila na mestu nezgode, da je potrebno da se udalje sa kolovoza kao bi se saobraćajnoj policiji sačuvali tragovi.
Nepoštovanje ove obaveze, odnosno neoznačavanje lica mesta saobraćajne nezgode, često može da uzrokuje naknadne, sekundarne saobraćajne nezgode.

Kada je obezbeđeno lice mesta i tako eventualno sprečen nastanak novih stradanja, može da se pristupi efikasnom spasavanju nastradalih. Potrebno je znati da povređeno lice ne sme bez stručnog nadzora prisutnog lekara, opreme i Hitne pomoći da se pomera i transportuje, kako bi se izbegle ozbiljnije povrede i komplikacije.

Vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode dužan je da obavesti policiju (192), i Hitnu pomoć (194). U obavezi je da ostane na mestu nezgode do dolaska policije i završetka uviđaja. Izuzetno se može udaljiti sa mesta nezgode, samo ako mu je neophodna hitna medicinska pomoć, ili oceni da je moguće i potrebno da preveze povređenog do najbliže zdravstvene ustanove, uz obavezu da se što pre moguće vrati na mesto nezgode.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading