"SAD JE VREME DA SE UBIJEŠ, OBEĆAO SI" - Devojka nagovorila dečka (18) na jezivo samoubistvo


IZVOR: Agencije - 16.07.2018 | 19:16


Mišel Karter (21), koja je u junu prošle godine u Masačusetsu osuđena na dve i po godine zatvora za ubistvo iz nehata, žalila se na presudu.

Foto: youtube.com/The Boston Globe

Mišel Karter

Ona je osuđena da je podsticala na samoubistvo dugogodišnjeg dečka, 18-godišnjeg Konrada Roja III, koji je se otrovao ugljen-monoksidom u automobilu.

U žalbi podnetoj 29. juna, advokati osuđene naveli su da je tužilaštvo kao dokaz koristilo specijalno odabrane poruke s mobilnog telefona kao dokaz da je "sistematski delovala kako bi Roja prisilila" na samoubistvo.

Mišel Karter je osuđena na dve i po godine zatvora zbog podsticanja na samoubistvo dugogodišnjeg dečka Konrada Roja

Iako sud smatra da su reči kojima je podstakla Roja na samoubistvo neukusne, takav način govora je "zaštićen" prema Prvom amandmanu američkog Ustava, ocenjuju branioci Mišel Karter.

Izvršenje presude je odloženo i Karterova je oslobođena.

Na suđenju su obelodanjene jezive poruke koji je par razmenjivao:

- Svi su probali, ali postoji tačka u kojoj više niko ne može da te spase, pa ni ti sam. Svi će biti tužni neko vreme, ali preboleće i nastaviti dalje - napisala je Mišel Karter Roju.

U drugoj poruci je napisala:

- Imaš sve što ti je potrebno. Nema šanse da ne uspeš. Noćas je pravi trenutak. Sad ili nikad, obećao si.

Nekoliko meseci nakon Rojeve smrti Karterova je poslala poruku prijateljici, u kojoj je napisala da je "mogla da ga spreči", jer je bila na telefonskoj vezi s njim. Takođe joj je napisala da je Roju rekla da se vrati u kola kada je izašao jer se uplašio videvši da ugljen-monoksid deluje.

Sudija u Masačusetsu proglasio ju je krivom za ubistvo iz nehata, jer je Roju rekla da se vrati u kola znajući kako se oseća, sve njegove nesigurnosti, strahove i brige. Pošto je to učinila nije pozvala pomoć.

U žalbi na presudu, njeni advokati su naveli da ne postoje osnovani dokazi o onome šta je ona stvarno rekla Roju toga dana. Tekstualna poruka drugarici "nije dokaz iz vremena kada se desila smrt, već nepotvrđeno priznanje", smatraju oni.

- Budući da je osuđena zbog onoga što je rekla, odnosno nije rekla, a ne zbog onoga što je učinila, u ovom slučaju važi Prvi amandman, koji se odnosi na "slobodu govora" - navodi se u žalbi.

Ukoliko sud potvrdi presudu, Masačusets će biti jedina država koja je izrekla presudu za ubistvo iz nehata optuženom koji nije bio prisutan i koji je samo rečima podsticao drugu osobu da počini samoubistvo, smatraju advokati Mišel Karter.