AFRIČKA DRŽAVA MENJA IME: Nećemo biti Svazilend da nas ne mešaju sa Švajcarskom!


IZVOR: Republika - 20.04.2018 | 17:28


Apsolutni vladar minijaturne afričke države Svazilend kralj Msvati III (50) šokirao je narod najavom da menja ime zemlje kako je u svetu više ne bi mešali sa Švajcarskom. Nakon tog saopštenja i otkrića da će se državica ubuduće zvati Kraljevina Esvatini, mediji širom sveta su počeli sa zbijanjem šala na račun Msvatija III, poredivši slike njegove i jedne od najbogatijih evropskih država.

Foto: pixabay.com

- Sličnost je očigledna - jedan je od ironičnih komentara na internetu ispod fotki razgolićenih stanovnika Svazilenda u plemenskoj nošnji i snežne idile na švajcarskim Alpima.

Međutim, agencija AP je ipak navela da nakon Msvatijeve objave Švajcarska (Switzerland) može da odahne jer se dešavalo da zemlje budu pobrkane u onlajn komunikaciji.

Inače, kralj je svom narodu otkrio novo ime države na stadionu u gradu Manzini, i to tokom proslave rođendana, ali i obeležavanja 50 godina nezavisnosti od Britanije. Kraljevina Esvatini u stvari na jeziku Svazilenda znači "domovina Svazija".

Msvati III ima najmanje 14 žena, a svake godine na tradicionalnom plesu za kralja bira novu suprugu

Interesantno je da je Msvati III krunisan 1986, kada je imao samo 18 godina, a na tronu je zamenio oca kralja Sobhuza II, koji je imao 67 sinova s velikim brojem žena. Po ugledu na oca, i Msvati ima najmanje 14 supruga, s tim što je 12. oterao 2011. jer ga je navodno varala. Kralj se oštro protivi svim oblicima demokratije, a poznate su i njegove restrikcije u vezi sa seksom kako bi se suzbilo širenje side. Međutim, 2005. je ukinuo zabranu seksa za mlađe od 18 godina jer je odlučio da se oženi devojkom od 17, i to tokom tradicionalnog jednogodišnjeg plesa za kralja, na kom razgolićene device igraju za njega, a on odabira novu mladu.

ČINJENICE

- Najveći broj stanovnika zaražen HIV

- zemlja je smeštena između Južne Afrike i Mozambika

- za razliku od drugih država, Svazilend nije menjao ime nakon sticanja nezavisnosti od kolonijalista 1968.

- zemlja je bila pod Britanijom duže od 60 godina

- promena imena države je, inače, razmatrana odavno, a posebno intenzivno od 2015.

- njena populacija broji 1,3 miliona, a poznato je da ona ima najveći procenat ljudi zaraženih HIV (čak 27 odsto stanovnika)

- očekuje se da će s promenom imena zemlja promeniti i ustav