NATO GENERAL PAVEL: Niko ne želi rat sa Rusijom


IZVOR: b92, Republika - 12.04.2018 | 22:38


Šef Vojnog komiteta NATO češki general Petr Pavel upozorio je da niko ne želi otvoreni vojni sukob sa Rusijom.

Foto: Tanjug/AP

General Petr Pavel

On je istakao i da bi Zapad i NATO u nastojanju da ga izbegnu trebalo da u određenim fazama idu na ustupke.

- Ukoliko bi u teoriji razmišljali o sukobu sa zemljom kao što je Rusija, posledice bi bile višestruko teže a mnogo komplikovanije da se izađe iz tog sukoba. Tako da, šta god možemo da uradimo da izbegnemo sukob, uključujući i to što može u nekim fazama da izgleda kao ustupanje jačem, učinimo to - kazao je Pavel u intervjuu koji u novom broju objavljuje češki nedeljnik Refleks. 


Po rečima visokog zvaničnika NATO Rusija je zemlja koja je vrlo asertivna u nametanju svoje spoljne politike i njenih ciljeva a sa Zapadom je u novim oblicima strateškog rivaliteta, iako to nije nekadašnji hladni rat. 

- To što to ne nazivam hladnim ratom, već novim oblikom rivaliteta ne isključuje da sa Rusijom moramo da imamo neke odnose. Niko ne želi otvoreni oružani sukob sa Rusijom - kazao je general. 

Petr Pavel naglasio je da zbog velikog vojnog potencijala Rusije i vanredne sposobnosti kada je u pitanju nukelarno oružje Zapad ne sme da diže barijeru između sebe i Rusije. 

- Jedini put kako da izbegnemo sukob i eskalaciju tenzija jeste da sa Rusijom razgovaramo - rekao je Petr Pavel. 

Čeh je šef Vojnog komiteta NATO, nekadašnji načelnik Generalštaba Češke armije, upozorio da su povremeni glasovi da Češka izađe iz NATO neodgovorni i riskantni po suverenitet zemlje. 

- U slučaju EU svako ume da izračuna kako skupo bi platili nastojanje da iz nje izađemo i koliko mnogo bi pao naš životni standard i perspektiva budućeg prosperiteta. Kada je u pitanju bezbednost, teško da neko može da ospori da je NATO najviša garancije naše bezbednosti kakvu smo ikad imali. Zato sam apsolutno uveren da je budućnost Češke u EU i u NATO - kazao je nedeljniku Refleks general Petr Pavel.