UKRAJINCI PREBACUJU ORUŽJE NA TLO BELORUSIJE? Teška optužba na račun Kijeva, ovo je navodni plan Zelenskog za leto


IZVOR: Republika/I.Đ. - 06.05.2024 | 08:31


Belorusi su u poslednje vreme priveli oko 30 diverzanata koji su prešli iz Ukrajine na njihovu teritoriju i pripremali su terorističke akte

Foto: Tanjug/AP
UKRAJINCI PREBACUJU ORUŽJE NA TLO BELORUSIJE? Teška optužba na račun Kijeva, ovo je navodni plan Zelenskog za leto

Ministar spoljnih poslova Belorusije Sergej Alejnik izjavio je da Ukrajina često vrši provokacije pokušajima transporta oružja i eksploziva na belorusku teritoriju, a koji mogu da se upotrebe i za terorističke akte u Rusiji.

Alejnik je za RIA Novosti rekao da je tokom ove i prošle godine zaustavljeno 40 kanala za transport oružja i eksploziva iz Ukrajine na teritoriju Belorusije i ocenio da je to zabrinjavajući podatak.

Dodao je da je Komitet za bezbednost Belorusije neutralisao 20 i priveo oko 30 diverzanata koji su prešli iz Ukrajine u Belorusiju i koji su pripremali teroristički akte.

Ministar spoljnih poslova Belorusije optužio je litvanske vlasti da finansiraju paravojne snage koje navodno pokušavaju da sruše vladu u Minsku.

''Možda bih dao savet litvanskim političarima. Prestanite da podržavate ekstremiste i finansirate njihove aktivnosti“, rekao je šef beloruske diplomatije u intervjuu za RIA Novosti.

On je naglasio da su litvanski političari svesni paravojnih formacija koje se navodno nalaze na teritoriji Litvanije, a koje planiraju promenu vlasti u Belorusiji.

Šef KGB Belorusije Ivan Tertel prethodno je izneo tvrdnju da u Litvaniji, Poljskoj i Ukrajini postoji oko 50 stranih fondova koji finansiraju promociju politike ''meke moći” prema Belorusiji, ali i radikalne opcije za promenu vlasti u toj zemlji.

Nakon predsedničkih izbora u Belorusiji 2020, pojedini opozicionari, uključujući bivšu predsedničku kandidatkinju Svetlanu Tihanovsku, otišli su u Litvaniju.

Tihanovsku je beloruski sud u odsustvu osudio na 15 godina zatvora pod optužbom za zaveru radi preuzimanja državne vlasti, stvaranje i vođenje ekstremističke grupe, javne pozive na sankcije, podsticanje društvenog razdora i izdaju države, podsećaju RIA Novosti.