POMAŽU GENOCID U GAZI? Jedna država ŽESTOKO OPTUŽILA Nemce, a sada je stigao neočekivan odgovor


IZVOR: Republika/I.Đ. - 10.04.2024 | 05:04


Nemačka je negirala da je pomagala genocid u Pojasu Gaze prodajom oružja Izraelu, odgovarajući na tužbu Nikaragve Međunarodnog suda pravde (MSP)

Foto: Tanjug/AP
POMAŽU GENOCID U GAZI? Jedna država ŽESTOKO OPTUŽILA Nemce, a sada je stigao neočekivan odgovor

''Nemačka čini sve što je u njenoj moći da pomogne i izraelskom i palestinskom narodu, i najveći je pojedinačni donator humanitarne pomoći Palestincima'', izjavila je pravna savetnica nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Tanja fon Uslar-Glajhen, prenosi Rojters.

Ona je istakla da je bezbednost Izraela prioritet za Nemačku, zbog istorijskih okolnosti i nacističke prošlosti Nemačke.

''Nemačka je naučila iz svoje prošlosti, prošlosti koja uključuje odgovornost za jedan od najstrašnijih zločina u ljudskoj istoriji, Šoa'', rekla je ona, upotrebivši hebrejsku reč za Holokaust, i ocenila da optužbu Nikaragve treba odbaciti zbog slabih dokaza i argumenata.

Nemački advokat Kristijan Tams rekao je pred MSP da se 98 odsto opreme koju je Nemačka od 7. oktobra isporučila Izraelu sastoji od opšte opreme poput zaštitnih prsluka, dvogleda i šlemova.

Nikaragva je juče zatražila od MSP da Nemačkoj nadredi obustavu izvoza oružja u Izrael i da poništi odluku o prestanku finansiranja agencije UN za pomoć raseljenim Palestincima UNRWA, uz napomenu da postoji ozbiljan rizik od genocida u Pojasu Gaze.

'Ne može biti sumnje da je Nemačka bila veoma svesna, da je i dalje veoma svesna, u najmanju ruku ozbiljnog rizika da će biti počinjen genocid u Pojasu Gaze'' rekao je predstavnik Nikaragve Karlos Hose Arguelo Gomez, ocenjujući da je Nemačka prekršila Konvenciju o genocidu iz 1948. tako što je snavdevala Izrael oružjem nakon što su sudije MSP ocenile da postoje izgledi da je Izrael prekršio pojedine tačke Konvencije tokom napada na Pojas Gaze.