AMERIČKA CENTRALNA BANKA U PROBLEMU: Gubitak od 114 milijardi dolara otkriven!


IZVOR: Republika/A.N. - 08.04.2024 | 23:35


FED prijavio gubitak od 114 milijardi dolara za 2023. godinu

Foto: Daily Mail/Printscreen
AMERIČKA CENTRALNA BANKA U PROBLEMU: Gubitak od 114 milijardi dolara otkriven!


Prema izveštaju Federalnih rezervi (FED) za 2023. godinu, ova američka centralna banka prijavila je gubitak od 114 milijardi dolara. Ovo je prvi put da je FED zabeležio negativno poslovanje, a ekonomista Piter Sent Onž iz tink tanka „Heritidž faundejšen” ističe da je ova cifra rezultat prethodnog štampanja triliona dolara za finansiranje zaključavanja tokom pandemije COVID-19, kao i kupovine obveznica, uglavnom državnog duga, u vrednosti od više biliona dolara.

Uticaj štampanja novca na gubitke FED-a

Sent Onž naglašava da je glavni uzrok gubitaka FED-a upravo štampanje ogromne količine novca tokom pandemije, što je dovelo do povećane inflacije i devalvacije obveznica. Kada je FED podigao kamatne stope kako bi suzbio inflaciju, vrednost obveznica je strmoglavo pala, rezultirajući neostvarenim gubicima koji se procenjuju na više od bilion dolara.

Posledice gubitaka i perspektiva budućeg poslovanja FED-a

Ekonomista upozorava da će dugoročno svaki gubitak FED-a opteretiti poreske obveznike, s obzirom da će prethodni prihodi koji su se slivali u državni budžet sada izostati. Sent Onž takođe prognozira da će gubici FED-a nastaviti da rastu sve dok se kamatne stope drastično ne smanje, što bi se moglo dogoditi jedino u slučaju ozbiljne recesije, što bi dodatno povećalo državni dug.

Ova situacija postavlja pitanje dugoročnih posledica i rešenja koja će biti potrebna kako bi se izbegle ozbiljne ekonomske posledice.

BONUS VIDEO