HAKERI SE OSVETILI ZA SMRT ALEKSEJA NAVALJNOG: Uradili su nešto što je iznerviralo i Putina


IZVOR: Republika/I.Đ. - 01.04.2024 | 17:35


Oni su učinili nešto neverovatno samo nekoliko sati nakon što je preminuo vođa ruske opozicije, ali tek sada se saznalo za to

Foto: Tanjug/AP Alexander Zemlianichenko
HAKERI SE OSVETILI ZA SMRT ALEKSEJA NAVALJNOG: Uradili su nešto što je iznerviralo i Putina

Smrt Alekseja Navaljnog, vođe ruske opozicije i danas je, posle skoro dva meseca velika misterija.

Ne i za vodeće ruske hakere koji su objavili na mrežama da su "bez ikakvih problema" odmah posle njegove smrti upali u sistem zatvora Polarni vuk na Arktiku gde je Navaljni umro.

Hakeri su nekoliko sati nakon smrti Navaljnog, krenuli u potragu za osvetom. Koristeći pristup kompjuterskoj mreži povezanoj s ruskim zatvorskim sistemom, hakeri su postavili fotografiju Navaljnog na veb stranicu zatvora, prenosi CNN.

“Živeo Aleksej Navaljni!” glasila je poruka na hakiranoj stranici, propraćena fotografijom Navaljnog i njegove supruge Julije na političkom skupu.

Takođe se čini da su hakeri ukrali bazu podataka koja sadrži informacije o stotinama hiljada ruskih zatvorenika i njihovoj rodbini i kontaktima, uključujući podatke o zatvorenicima u arktičkoj koloniji u kojoj je Navaljni 16. februara umro.

"Hakeri raznih nacionalnosti, uključujući ruske iseljenike i Ukrajince, dele ukradene podatke, telefonske brojeve i i-mejlove zatvorenika i njihovih rođaka u nadi da ih neko može kontaktirati i pomoći da se shvati šta se dogodilo Navaljnom", rekao je za CNN haker koji tvrdi da je upleten u provalu.

Osim toga, hakeri su iskoristili pristup onlajn tržištu ruskog zatvorskog sistema, gde članovi porodica kupuju hranu za zatvorenike, kako bi promenili cene proizvoda kao što su testenina i konzervirana govedina na jedan rubalj, što je otprilike 0,01 dolara. Obično ovi proizvodi koštaju više od jednog dolara.