"ZAPAD NEĆE DOBITI RAT PROTIV RUSIJE" Orbanov šamar Evropi, smatra da postoji samo jedno rešenje za Ukrajinu


IZVOR: Republika/I.M. - 05.03.2024 | 09:28


Orban je dodao da Mađarska ne želi da odustane od ekonomske saradnje sa Rusijom.

Foto: Tanjug/AP
"ZAPAD NEĆE DOBITI RAT PROTIV RUSIJE" Orbanov šamar Evropi, smatra da postoji samo jedno rešenje za Ukrajinu

U Ukrajini se vodi posrednički rat između Zapada i Rusije, i sasvim je jasno i očigledno da Zapad taj rat ne može da dobije, izjavio je mađarski premijer, Viktor Orban.

- Već je sasvim očigledno da Zapad neće dobiti taj rat protiv Rusije. Ne treba govoriti o ratu između Rusije i Ukrajine, jer je to proksi rat, a svi znaju da glavne snage Ukrajine ne daje Ukrajina, već oni koji stoje iza nje. Dakle, to je rat između Rusije i Zapada, koji Rusija vodi preko Ukrajine - kazao je Orban u Mađarskoj privrednoj komori.

Mađarski premijer je naglasio da postoji samo jedno rešenje - mirovni pregovori, koji moraju da počnu pre ili kasnije.

- Većina zemalja zapadne Evrope, nažalost, veruje da je vreme na strani Zapada i da će, ako se rat nastavi, moći da se postignu "povoljnije pozicije" za početak pregovora. U Evropi se vodi aktivna debata o tom pitanju, a Mađarska je jedna od retkih zemalja koja misli drugačije - precizirao je Orban.

Prema njegovim rečima, Zapad je propustio priliku da zaključi mirovni sporazum kada je za to bila zainteresovana čak i Moskva.

- Evropljani nisu bili u stanju da lokalizuju sukob u Ukrajini, koji se, naprotiv, samo širio i propustili su pravi trenutak za brzo sklapanje mirovnog sporazuma, kada su čak i Rusi bili zainteresovani - ukazao je Orban i izrazio nadu da će pre ili kasnije biti postignut mirovni sporazum uz učešće SAD. 

Istovremeno, prema njegovim rečima, u takvoj situaciji će postojati opasnost za Evropsku uniju da njeno mišljenje više neće biti uzeto u obzir u pregovorima o Ukrajini.

Orban je dodao da Mađarska ne želi da odustane od ekonomske saradnje sa Rusijom, čak naprotiv, radije bi je povećala u oblastima koje nisu zahvaćene sankcijama, jer će se posle okončanja sukoba u Ukrajini ekonomski život nastaviti.

- Tamo gde nije zabranjena saradnja, cilj nam je da povećamo privredni rast, jer nakon završetka rata biće i života. Biće trgovine, biće privrede, a za nas će to biti važan odnos. Rusko tržište je važno za Mađarsku - zaključio je Orban.