EVROPSKA UNIJA PRODUŽILA SANKCIJE BELORUSIJI!


IZVOR: Republika/A.G. - 26.02.2024 | 17:59


Savet je istakao da odlučno delovanje i podrška režimu u Rusiji imaju cenu, te da su pojedinačne restriktivne mere uključile zamrzavanje imovine i zabranu stavljanja sredstava na raspolaganje.

Foto: Shutterstock
EVROPSKA UNIJA PRODUŽILA SANKCIJE BELORUSIJI!

Savet EU je danas doneo odluku da produži restriktivne mere Belorusiji za narednih godinu dana.

Ova odluka je doneta na osnovu godišnjeg pregleda restriktivnih mera i usled kontinuirane represije i drastičnog pogoršanja situacije po pitanju ljudskih prava u Belorusiji, kao i zbog stalne umešanosti te zemlje u rusku agresiju na Ukrajinu, prenosi Beta.

Signali upućeni političkim i ekonomskim akterima

Savet je istakao da odlučno delovanje i podrška režimu u Rusiji imaju cenu, te da su pojedinačne restriktivne mere uključile zamrzavanje imovine i zabranu stavljanja sredstava na raspolaganje. Takođe, fizička lica su podložna zabrani putovanja. Na listi sankcionisanih trenutno se nalazi 233 osobe, uključujući beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, kao i 37 entiteta.

Ciljane ekonomske sankcije i podrška beloruskom narodu

Pored pojedinačnih mera, za Belorusiju će i dalje važiti ciljane ekonomske sankcije, uključujući ograničenja u finansijskom sektoru, trgovini, robe dvostruke namene, tehnologiji, telekomunikacijama, energetici, transportu itd. U nedavnim zaključcima, Savet EU je ponovio nepokolebljivu podršku težnjama beloruskog naroda za slobodnom, demokratskom, suverenom i nezavisnom Belorusijom kao deo mirne i prosperitetne Evrope.


Ova odluka predstavlja nastavak snažnog stava EU prema Belorusiji i jasnu poruku da će se nepoštovanje ljudskih prava i podrška agresiji na Ukrajinu suočiti sa oštrim restriktivnim merama.

(Beta)

BONUS VIDEO