KO ĆE BITI SLEDEĆI ŠEF NATO? Amerika otkrila KOME daje podršku, onoga ko zameni Stoltenberga čekaju ozbiljni IZAZOVI!


IZVOR: Republika/A.G. - 22.02.2024 | 22:49


Jens Stoltenberg je na mestu generalnog sekretara NATO alijanse od 2014. godine, a njegov mandat ističe u oktobru.

Foto: Tanjug/AP
KO ĆE BITI SLEDEĆI ŠEF NATO? Amerika otkrila KOME daje podršku, onoga ko zameni Stoltenberga čekaju ozbiljni IZAZOVI!

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost, Džon Kirbi, izneo je danas podršku SAD ideji da odlazeći holandski premijer Mark Rute nasledi Jensa Stoltenberga na čelu NATO-a. Ova ideja dobila je podršku i od britanskog Forin ofisa, dok je Rotjers javio da i Francuska podržava Rutea kao potencijalnog naslednika.

Estonska premijerka Kaja Kalas je izrazila interesovanje za čelnu poziciju NATO-a, ali zvaničnici Alijanse ističu da ona nije u kombinaciji jer nije proglasila svoju kandidaturu, a isto važi i za letonskog ministra inostranih poslova Krišjanisa Karinša, prenosi Tanjug.

Stoltenbergov mandat i izazovi za njegovog naslednika

Jens Stoltenberg je na mestu generalnog sekretara NATO alijanse od 2014. godine, a njegov mandat ističe u oktobru. Jedan od glavnih zadataka njegovog naslednika biće nastavak pružanja podrške Ukrajini u ratu protiv Rusije.

SAD, Velika Britanija i Francuska, kao ključne članice NATO-a, izražavaju podršku ideji da Rute preuzme ovu odgovornu poziciju, dok se interesovanje estonske premijerke Kaje Kalas nije pokazalo kao dovoljno za ozbiljno razmatranje.

Reakcije i podrška za Rutea kao potencijalnog naslednika

Džon Kirbi, portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost, istakao je podršku SAD ideji da Mark Rute preuzme vođstvo NATO-a nakon Stoltenberga. Britanski Forin ofis takođe podržava Rutea, dok je Rotjers javio da i Francuska podržava tu ideju.


Ovi signali podrške za Rutea kao mogućeg naslednika Stoltenberga ukazuju na važnost koju međunarodna zajednica pridaje ovoj odluci i njenom uticaju na budućnost NATO-a i globalne bezbednosti.

Naslednik Jensa Stoltenberga na čelu NATO-a moraće da se suoči sa izazovima međunarodnih odnosa, bezbednosti i geopolitičke stabilnosti.

Mark Rute, holandski premijer, izgleda kao jedan od potencijalnih kandidata koji uživa podršku ključnih članica Alijanse, dok se interesovanje drugih lidera nije pokazalo kao dovoljno za ozbiljno razmatranje. S obzirom na značaj ove pozicije, odluka o novom generalnom sekretaru NATO-a privlači pažnju međunarodne javnosti i nosi sa sobom veliku odgovornost u kontekstu aktuelnih globalnih izazova.

(Rojters/Tanjug)

BONUS VIDEO