ĐORĐA MELONI UDARILA NA TITA! Traži oduzimanje odlikovanja MARŠALU: Njegovi partizani nas bacali u jame


IZVOR: Republika - 10.02.2024 | 21:30


Procenjuje se da je više od 200.000 Italijana moralo da napusti Istru

Foto: Profimedia, Tanjug/AP
ĐORĐA MELONI UDARILA NA TITA! Traži oduzimanje odlikovanja MARŠALU: Njegovi partizani nas bacali u jame

 

Italijanska premijerka Đorđa Meloni kritikovala je na komemoraciji u Bazovici decenije "neoprostivog ćutanja o Italijanima koje su jugoslovenski partizani ubili u fojbama (kraškim jamama) tokom Drugog svetskog rata i u posleratnim godinama", prenosi italijanska novinska agencija Ansa.


Melonijeva je kod Nacionalnog spomenika žrtvama fojbi u Bazovici blizu Trsta poručila da je na to mesto dolazila mnogo puta kao devojčica, te da bi tada oni koji su to činili bili optuživani i izolovani.


KAO ODRASLA


- Vratila sam se kao odrasla osoba da konačno obeležim dan sećanja koji je jednom zauvek uklonio neoprostivu zaveru ćutanja, koja je decenijama prekrivala tragediju fojbi i držala u zaboravu dramu egzodusa - poručila je premijerka.


Italija od 2004. godine, 10. februara, obeležava Dan sećanja na žrtve fojbi i egzodus Italijana iz Dalmacije, Istre i Julijske Krajine.


Melonijeva je kazala da su Italijani iz Istre, Dalmacije i Rijeke, da bi ostali Italijani, odlučili da napuste sve: kuće, imanja, zemlju i ostali s jedinim što im Titovi komunisti nisu mogli oduzeti, a to je njihov identitet.


Na komemoraciji je izneta i zahvalnost svima koji su zvanično predložili da se oduzme državno odlikovanje dodeljeno svojevremeno Josipu Brozu Titu.
Dan ranije je i predsednik Italije Serđo Matarela kritikovao "zid ćutanja i zaborava" u Italiji oko "užasne patnje hiljada ljudi masakriranih u fojbama ili progutanih u koncentracionim logorima, masovno nateranih da napuste svoje domove, svoju imovinu, sećanja, nade, zemlje u kojima su živeli, kad su bili suočeni s pretnjom zatvaranja ili fizičke eliminacije".


RIJEKA I ZADAR


Procenjuje se da je u ratu i tokom posleratnih godina ubijeno nekoliko hiljada Italijana u Istri. Smatra se, takođe, da je više od 200.000 Italijana napustilo Istru i Dalmaciju. Iz Istre, Rijeke i Zadra otišlo je 80-90% italijanskog življa.

 

Sada rušimo neoprostiv zid ćutanja, rekla premijerka

BONUS VIDEO