PRVO OGLAŠAVANJE ČARLSA POSLE SAZNANJA DA IMA RAK: Evo šta je kralj rekao u obraćanju javnosti


IZVOR: Republika/I.Đ. - 08.02.2024 | 08:55


Kralj Čarls došao je pre nedelju dana na rutinsku kontrolu za prostatu da bi malo kasnije saznao da mu je život ugrožen

Foto: AP Aaron Chown
PRVO OGLAŠAVANJE ČARLSA POSLE SAZNANJA DA IMA RAK: Evo šta je kralj rekao u obraćanju javnosti

Britanski kralj Čarls prvi put se obratio javnosti posle saznanja da je bolestan. 

Čarls, koji se ovih dana maksimalno povukao u ilegalu kako bi započeo lečenje od kancera, poslao je poruku povodom obeležavanja 50 godina nezavisnosti Grenade.

Kralj je poslao "čestitke i tople i dobre želje". Tokom govora je istakao da mu je žao što lično ne prisustvuje ovakvoj ceremoniji, kao i da ga za Grenadu vežu posebne uspomene jer ju je posetio pre pet godina.

"Mogu samo da kažem koliko mi je žao što ne mogu lično da budem s vama kako bismo obeležili ovu važnu prekretnicu", rekao je.

Kralj Čarls odložio je sve javne angažmane i ne zna kada će se tačno vratiti svim svojim kraljevskim dužnostima. Međutim, nastaviće s nedeljnim sastancima s premijerom, doduše više ne uživo, odnosno "jedan na jedan", već putem telefona.

Ostatak njegovih dužnosti bi mogli da preuzmu princ Vilijam i kraljica Kamila. Kralj je prošle godine izvršio čak 516 javnih angažmana, uključujući 94 putovanja.

Nakon što je saznao da je bolestan, kralj Čarls je odmah pozvao i princa Harija koji je jedan dan boravio u Londonu kako bi ga posetio.

Hari tom prilikom nije video brata Vilijama iako je bio spreman za to.

Britance je zatekla vest o bolesti kralja Čarlsa, jer su samo nekoliko dana ranije već bili šokirani saznanjem da je i supruga princa Vilijama Kejt Midlton bolesna i da mora na operaciju abdomena.