GADAFIJEV ROĐAK: Sarkozija sada Bog kažnjava što je podržao NATO!


IZVOR: Tanjug - 22.03.2018 | 22:13


Rođak nekadašnjeg libijskog lidera Moamera Gadafija izjavio je danas da su optužbe za korupciju protiv bivšeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija "Božja kazna" za njegovu ulogu u ustanku koji je podržao NATO, a u kojem je Gadafi svrgnut i ubijen.

Foto: Tanjug/AP

Nikola Sarkozi

- Hvala Bogu. Ovo je Božja kazna, jer je on (Sarkozi) prvi počeo vazdušne napade u Libiji - rekao je za AP rođak i nekada bliski saradnik Gadafija, Ahmed Gadaf al-Dam, koji inače živi u Kairu.

On kaže da je znao za milione evra koje je Gadafijeva vlada, kako se u optužbama navodi, dao Sarkoziju.

Gadaf al-Dam je rekao da je Libija želela podršku Francuske za uspostavljanje takozvanih "Ujedinjenih afričkih država", san koji je Gadafi promovisao u javnim govorima do 2010. godine.

- Bio nam je potreban prijatelj u Jelisejskoj palati. Pedeset miliona evra nije previše za Afriku - rekao je Gadafijev rođak.

Prema njegovim rečima, većina Libijaca koji su bili umešani u transfere novca su u zatvoru, mrtvi ili se kriju, strahujući da ne budu ubijeni.

Gadaf al-Dam sada krivi zapadne zemlje, rekavši da je Gadafijev pad doveo do "uništenja i poniženja".

Kako je zaključio, Sarkozija i druge zapadne lidere trebalo bi pozvati na odgovornost što su Libiju pretvorili u "jazbinu ekstremizma i terorizma".

Istražitelji ispituju navode da je Gadafijev režim tajno dao Sarkoziju 50 miliona evra za uspešnu predsedničku kampanju 2007.

Foto: youtube.com/Journeyman Pictures

Moamer Gadafi

Sarkozi, koga je ove nedelje ispitivala policija za borbu protiv korupcije, suočava se s preliminarnim optužbama za nezakonito finansiranje kampanje, pasivnu korupciju i primanje novca iz libijskih fondova prikupljenih malverzacijama.

On je, međutim, više puta porekao bilo kakve prestupe.

Američka agencija navodi da Sarkozi libijskoj vladi nije u praksi pružio podršku kada su Libijci izašli na ulice početkom 2011, počevši ustanak inspirisan "arapskim prolećem".

Gadafi je odgovorio na ustanak slanjem trupa i tenkova u istočni grad Bengazi, koji su pobunjenici zauzeli.

Strepeći od masakra, Sarkozi i drugi zapadni lideri su počeli vazdušnu kampanju na čelu sa NATO protiv Gadafijevih snaga u martu te godine, a kampanja se pojačavala u narednih sedam meseci i na kraju omogućila pobunjenicima da zbace vladu, a kasnije i da Gadafija uhvate i ubiju, podseća AP.