OSUJEĆEN NAPAD NA JEDNOG OD LIDERA: Uhapšeno više ljudi, hitno se oglasila ruska FSB!


IZVOR: Republika - 05.02.2024 | 18:37


Ruska služba bezbednosti (FSB) sprečila teroristički napad planiran od strane Ukrajinske službe bezbednosti (SBU) na Lidera Krima.

Foto: Tanjug/AP
OSUJEĆEN NAPAD NA JEDNOG OD LIDERA: Uhapšeno više ljudi, hitno se oglasila ruska FSB!

Centar za Odnose sa javnšoću FSB potvrdio je uspešno otkrivanje i sprečavanje terorističkog napada na jednog od lidera Krima, koji je organizovala Služba bezbednosti Ukrajine (SBU), prema zvaničnom saopštenju ruske obaveštajne službe.

U akciji koja se odvijala na Krimu, službenici FSB Rusije intervenisali su i zadržali grupu ljudi, sastavljenu od troje ruskih državljana. Ovi pojedinci su, prema navodima iz saopštenja, bili pod instrukcijama SBU u Simferopolju i planirali su da izvedu napad eksplozivnom napravom na automobil jednog od lidera Krima.

- Na Krimu su službenici FSB Rusije zadržali grupu ljudi koju su činili ruski državljani V. A. Bodnar, O. V. Ševčenko i V. V. Ananjev, koji su se, po instrukcijama SBU u Simferopolju, pripremali da dignu u vazduh automobil jednog od lidera Krima. Pritvorenici su priznali krivicu - navodi se u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

U zvaničnom saopštenju, pritvorenici su priznali svoju krivicu, čime je FSB efikasno sprečila potencijalno poguban akt terorizma. Osumnjičenima je oduzeta radio-kontrolisana improvizovana eksplozivna naprava (IED) kumulativnog dejstva.

Napravljena je od modifikovane protivtenkovske protivavionske mine DM22 nemačke proizvodnje, sa punjenjem visokog eksploziva na bazi RDKS-a, čija je težina iznosila 1,9 kilograma.

Ova impresivna akcija FSB ističe njihovu posvećenost bezbednosti na Krimu i otkrivanju pretnji koje dolaze izvan njegovih granica. Očekuje se dalje istraživanje kako bi se utvrdili detalji i motivacije iza planiranog napada, dok se odnosi između Rusije i Ukrajine nastavljaju da prolaze kroz izazovne trenutke.

BONUS VIDEO