ŠOKANTNA IZJAVA DMITRIJA MEDVEDEVA! Poručio Japancima da izvrše HARAKIRI!


IZVOR: Republika - 31.01.2024 | 15:21


Spor oko Kurilskih ostrva predstavlja jedan od glavnih razloga zašto Rusija i Japan nikada nisu potpisali mirovni sporazum posle Drugog svetskog rata.

Foto: Tanjug/AP
ŠOKANTNA IZJAVA DMITRIJA MEDVEDEVA! Poručio Japancima da izvrše HARAKIRI!

Bivši predsednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev izazvao je kontroverzu svojom porukom japanskom državnom vrhu, sugerišući da bi trebalo da izvrše harakiri ako ne podrže njegovo mišljenje o Kurilskim ostrvima. Ova izjava izazvala je oštru reakciju i podigla tenzije u vezi sa sporom oko ovih ostrva.

Spor oko Kurilskih ostrva predstavlja jedan od glavnih razloga zašto Rusija i Japan nikada nisu potpisali mirovni sporazum posle Drugog svetskog rata. Ostrva se nalaze u Tihom okeanu između ruskog poluostrva Kamčatke i japanskog ostrva Hokaido. Nakon zauzimanja četiri ostrva od strane Sovjetskog saveza na kraju Drugog svetskog rata, pravo na ova ostrva polažu i Rusija i Japan.


Dmitrij Medvedev, blizak saradnik aktuelnog lidera Vladimira Putina, izneo je uslove za sporazum s Japanom, ističući da ga nije briga za "osećaje Japanaca" i da Kurilska ostrva pripadaju Rusiji. Njegova sugestija da japanski državni vrh izvrši harakiri izazvala je šok i gnev u javnosti.


Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je da je Japan "potpuno predan" pregovorima o mirovnom sporazumu s Rusijom, ali je Medvedevov taj predlog odbacio uz tvrdnju da Japan treba da prihvati Kurilska ostrva kao deo Rusije.


Medvedevova poruka dodatno je zakomplikovala odnose između Rusije i Japana, posebno u kontekstu već postojećih napetosti između ove dve zemlje. Takođe, njegovo podsećanje na snažno partnerstvo Japana sa Sjedinjenim Američkim Državama, uprkos američkom bombardovanju Hirošime i Nagasakija 1945. godine, dodatno je produbilo jaz između Rusije i Japana.

Bonus video