ISTORIJSKA ODLUKA ŠARL DE GOLA BILA PRESUDNA! Makron i Si Đinping održali video-govore: Šezdeset godina diplomatskih odnosa Kine i Francuske


IZVOR: Republika - 26.01.2024 | 09:01


Makron je istakao da dve strane danas imaju odgovornost da grade na ambicioznim ciljevima postavljenim 1964. godine.

Foto: Tanjug/AP Photo/Minh Hoang, Pool/Markus Schreiber, Pool
ISTORIJSKA ODLUKA ŠARL DE GOLA BILA PRESUDNA! Makron i Si Đinping održali video-govore: Šezdeset godina diplomatskih odnosa Kine i Francuske

Kineski predsednik Si Đinping održao je video-govor na prijemu u Pekingu povodom 60. godišnjice uspostavljanja diplomatskih veza između Kine i Francuske.

U svom govoru, Si je naglasio značaj ovog istorijskog događaja i istakao da su odnosi Kine i Francuske u proteklih 60 godina uvek bili na čelu odnosa Kine sa zapadnim zemljama.

On je istakao da je jedinstvena istorija odnosa Kine i Francuske oblikovala "duh Kine i Francuske" koji sadrži nezavisnost, međusobno razumevanje, dalekovidost, obostranu korist i pobedničku saradnju. Si je pozvao dve strane da se zajedno zalažu za ravnopravni i uređeni multipolarni svet i ekonomsku globalizaciju koja je inkluzivna i korisna za sve, te da nastave da doprinose održanju svetskog mira i stabilnosti i rešavanju globalnih izazova, prenosi Mondo.

Francuski predsednik Emanuel Makron takođe održao video govor

U svom video govoru, francuski predsednik Emanuel Makron naglasio je istorijsku odluku generala Šarla de Gola o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Narodnom Republikom Kinom pre 60 godina. Makron je istakao da dve strane danas imaju odgovornost da grade na ambicioznim ciljevima postavljenim 1964. godine i nastave da zajedno rade na izgradnji partnerstva koje ne samo da zadovoljava potrebe dva naroda, već doprinosi i svetskom miru i stabilnosti.

On je takođe najavio da će Francuska i Kina održati razne aktivnosti povodom 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i otvaranja Godine kulture i turizma u Palati Versaj u Parizu 31. januara.


Ovaj skup je bio prilika za obe strane da istaknu značaj saradnje i prijateljstva između dve zemlje, te da najave buduće aktivnosti koje će doprineti daljem jačanju odnosa Kine i Francuske.

(Mondo)

BONUS VIDEO