NAMEŠTALI TRAMPU POBEDU: Pokrali 50 miliona Fejs profila


IZVOR: E. S. T. - 18.03.2018 | 19:16


Predsednik SAD Donald Tramp platio je 15 miliona dolara kompaniji "Kembridž analitika", koja se bavi analizom društvenih mreža, da pokrade podatke 50 miliona korisnika Fejsbuka i iskoristi ih za njegovu pobedu na predsedničkim izborima 2016. To tvrdi bivši zaposleni u toj kompaniji Kris Vili (28), otkrivši da je lično sakupljao podatke korisnika popularne društvene mreže i prosleđivao ih Trampovom savetniku Stivu Benonu, koji je 2014. postao član upravnog odbora "Kembridž analitike". Momentalno Nakon Vilijevog istupa u javnosti, Fejsbuk je prekinuo saradnju sa "Kembridž analitikom".

Foto: pixabay.com

Optužuje ga bivši radnik "Kembridž analitike"

Najnoviji napadi na Trampa i legitimnost njegove pobede na izborima 2016. došli su u trenutku velikih potresa u njegovoj administraciji, posebno uzdrmanoj nakon što je dao otkaze donedavno najodanijim saradnicima - državnom sekretaru Reksu Tilersonu i savetniku za nacionalnu bezbednost Herbertu Rejmondu Mekmasteru. Optužbe za krađu podataka Fejsbuk korisnika mogle bi, kako se očekuje, dodatno da mu uruše kako stabilnost vlade, tako i rejting, zbog čega je Bela kuća oštro negirala da su u Trampovoj kampanji korišćeni podaci koje je sakupljala "Kembridž analitika".

- Koristili smo Nacionalni komitet za prikupljanje podataka, i to je bio najbolji izbor za nas, sve drugo je netačno - saopšteno je iz Bele kuće.

 Bela kuća negira: Koristili smo Nacionalni komitet za prikupljanje podataka, i to je bio najbolji izbor za nas, sve drugo je netačno

Međutim, umešanost pojedinih ljudi iz predsednikovog okruženja u rad te analitičke kompanije govori da je zloupotrebe najverovatnije bilo ako se zna da je i Majkl Flin, prvi Tampov savetnik za nacionalnu bezbednost, bio konsultant u "Kembridž analitici". Ipak, i čelnici te firme, među kojima je i direktor Aleksander Niks, poriču vezu s Trampom.

I oni opleli po Trampu
- Džon Brenan, bivši direktor CIA - Optužio Trampa da je "podmitljiv, nemoralan i politički korumpiran" jer se radovao smeni zamenika direktora FBI Endrua Mekejba
- Otpušteni zamenik direktora FBI Endru Mekejb - Objavio je da ima lične beleške o kontaktima s Trampom i da u njima ima kompromitujućih detalja o predsedniku
- Bivši šef FBI Džejms Komi - "Gospodine predsedniče, američki narod će veoma uskoro čuti moju priču i onda će sami presuditi ko je častan, a ko ne"