ALARM U FRANCUSKOJ! Pretnje bombama širom zemlje: Evakuacije u toku i ograničenje pristupa u gradskim upravama


IZVOR: Republika - 27.12.2023 | 09:56


Gradska uprava Bastije, smeštena na severoistoku ostrva Korzika, postala je meta pretnji bombom, što je rezultiralo evakuacijom zgrade, prema saopštenju radio stanice "Frans blu".

Foto: Tanjug/AP
ALARM U FRANCUSKOJ! Pretnje bombama širom zemlje: Evakuacije u toku i ograničenje pristupa u gradskim upravama

Slična situacija desila se i u Grenoblu, na jugoistoku Francuske, gde je gradska kuća primila pretnju bombom, što je dovelo do evakuacije osoblja i ograničenja pristupa zgradi. Slične mere su preduzete i u Sen Brijeu, na severozapadu zemlje, nakon što je gradska uprava primila poruku s pretnjom bombom.

U istom kontekstu, uprava Ruana u severnoj Francuskoj izvestila je o primljenoj pretnji bombom, dok su vlasti grada Nanta, na zapadu zemlje, takođe dobile slično upozorenje, prema izveštaju BFMTV. Uprava grada Ansi, smještenog u istočnom delu Francuske, takođe se suočila s pretnjom o postavljenoj bombi, što je dovelo do blokiranja zgrade.

Radio "Frans blu" izvestio je da je mejl adresa s koje su poslate pretnje identična onima u porukama koje su primile administracije drugih pogođenih gradova. Oktobar je doneo porast lažnih bombi i terorističkih pretnji širom Francuske, s desetinama pokrenutih istraga u vezi s tim incidentima.

Niz prijetnji bombama zaredom zadesio je aerodrome širom zemlje, rezultirajući višestrukim evakuacijama. Ovi incidenti dogodili su se istovremeno s uvođenjem režima maksimalne terorističke pretnje u Francuskoj nakon smrtonosnog napada u školi u gradu Arasu.

Situacija i dalje ostaje napeta dok vlasti preduzimaju korake kako bi osigurale sigurnost i istražile pozadinske uzroke ovih pretnji.

BONUS VIDEO