ANKARI PUKAO FILM, PUCAJU IZ SVOG ORUŽJA! Militanti ubili 12 vojnika: Sve gori, Turska započela snažan vojni udar na severu Iraka! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 24.12.2023 | 15:57


Subotu veče obeležio je tragičnan gubitak šest turskih vojnika u napadu militanata Radničke partije Kurdistana (PKK) na severu Iraka, što je izazvalo odlučnu reakciju Turskog ministarstva odbrane.

Foto: Printscreen/https://twitter.com/Pluton45873221
ANKARI PUKAO FILM, PUCAJU IZ SVOG ORUŽJA! Militanti ubili 12 vojnika: Sve gori, Turska započela snažan vojni udar na severu Iraka! (VIDEO)

Nakon ovog tragičnog događaja, Ankara je pokrenula veliku vojnu operaciju, jasno stavljajući do znanja da neće tolerisati prisustvo "terorističkih entiteta" u severnom delu Sirije i Iraka.

Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, izjavio je da će njegova zemlja učiniti sve što je potrebno kako bi osigurala nacionalnu bezbednost i eliminisala pretnje po svoje građane.

 

 

Ministarstvo odbrane Turske izvestilo je o dodatnih šest poginulih vojnika i jednom ranjenom tokom sukoba s pripadnicima PKK, pri čemu je navodno likvidirano 13 militanata.

Sukob između Turske i PKK traje od 1984, a eskalirao je 2015. godine

Turska vojska je istakla da se sprovode iznenadne vazdušne operacije protiv identifikovanih ciljeva, naglašavajući odlučnost u suočavanju s pretnjom koju predstavlja PKK.

Ovaj oružani sukob između turskih oružanih snaga i PKK traje još od 1984. godine, a ponovno je eskalirao 2015. godine. Turske oružane snage sprovode operacije i u severnom Iraku, gde su locirane baze PKK.

 

 

Posebno kontroverzna bila je prisutnost turskih trupa u kampu Zlikan, severoistočno od Mosula, što je izazvalo nesuglasice između Bagdada i Ankare. Ankara je opravdala svoju vojnu prisutnost kao neophodnu za suzbijanje aktivnosti PKK, koju smatra terorističkom organizacijom, pišu RIA Novosti.

Ovaj najnoviji razvoj događaja pokazuje odlučnost Turske u borbi protiv terorističkih pretnji i zaštiti svojih građana. Međutim, istovremeno postavlja pitanje regionalnih dinamika i potrebe za diplomatskim rešenjem kako bi se dugoročno stabilizovala situacija u regionu.

BONUS VIDEO