SASTALI SE “HODAJUĆI MRTVACI”: Otpočeli tajni pregovori kod Izraela, evo zašto svet čeka da čuje KOJA ĆE SE ODLUKA DONETI


IZVOR: Republika - 21.12.2023 | 11:09


Dva meseca od početka krvavog sukoba SAD pritiskaju izraelsko i palestinsko vođstvo da razmisle i rasprave o tome kako bi Gaza trebalo da izgleda nakon okončanja sukoba

Foto: Profimedia
SASTALI SE “HODAJUĆI MRTVACI”: Otpočeli tajni pregovori kod Izraela, evo zašto svet čeka da čuje KOJA ĆE SE ODLUKA DONETI

Političke vođe Hamasa otpočele su tajne razgovore sa suparničkom političkom opcijom sa Zapadne obale Fatahom.

To je u intervjuu za Vol strit džurnal potvrdio Husam Badran, član Hamasovog predstavništva u Kataru. Prema Badranu, Hamas želi okončanje rata i "palestinsku državu na području Gaze, Zapadne obale i Jerusalima".

Osim tajnih razgovora palestinskih političkih frakcija, u toku su i palestinsko-izraelski pregovori o novom primirju u Gazi.

Agencija AFP javila je da je u Egipat stigao Ismail Hanija, šef Hamasa u katarskom egzilu, koji će o tome pregovarati s izraelskom delegacijom na čelu s Mosadom.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je da će bilo kakav dogovor morati da uključuje puštanje preostalih izraelskih talaca u Gazi.

Pridružio mu se izraelski predsednik Isaac Hercog izjavom da je "Izrael spreman za novi prekid vatre" i razmenu talaca i humanitarne pomoći.

Dva meseca od početka krvavog sukoba SAD pritiskaju izraelsko i palestinsko vođstvo da razmisle i rasprave o tome kako bi Gaza trebalo da izgleda nakon okončanja sukoba.

Već se spominju razne opcije, poput mirovnih snaga sastavljenih od arapskih zemalja, ali to Palestinska samouprava i Hamas odbijaju.

Politički lideri Hamasa dali su do znanja da su spremni da se priključe PLO-u i podrže pregovore o stvaranju palestinske države u granicama iz 1967. godine. Međutim, Badran je rekao i da Hamas nema nameru da se razoruža ili promeni stav prema Izraelu.

Pitanje je i kako na to gledaju šefovi Hamasa u Gazi, za koje je izraelska vojska izjavila da su "hodajući mrtvaci". Prema jednom izraelskom zvaničniku i ljudima upoznatim s razgovorima, komunikacija katarskog Hamasa s Fatahom nije dobro dočekana u Gazi.