"PALI" ZBOG PLANIRANJA TERORISTIČIH NAPADA: Tri osobe uhapšene u koordinisanim akcijama širom Danske


IZVOR: Tanjug - 14.12.2023 | 23:15


Ranije ovog meseca evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson, upozorila je da se Evropa suočava sa "ogromnom opasnošću od terorističkih napada".

Foto: Tanjug/Ap
"PALI" ZBOG PLANIRANJA TERORISTIČIH NAPADA: Tri osobe uhapšene u koordinisanim akcijama širom Danske

Tri osobe su uhapšene u koordinisanim akcijama širom Danske i jedna osoba u Holandiji, zbog sumnje da su planirali da izvrše terorističke napade, saopštila je danas danska policija.

Prema rečima Fleminga Drejera iz Danske bezbednosno-obaveštaje službe, slučaj je vezan za inostranstvo i "kriminalne bande", prenosi AP.

- Tražene osobe su u inostranstvu. Ovo je ozbiljna situacija - rekao je Drejer.

Nivo opasnosti od terorizma je na četvrtom stepenu u Danskoj, od koga je samo jedan viši.
Izraelske vlasti su saopštile da su osumnjičeni delovali u ime Hamasa, sa ciljem da ubijaju civile na evropskom tlu, preneo je Džeruzalem post.

Poslednjih godina, a još više nakon napada 7. oktobra, Hamas nastoji da proširi svoje operativne sposobnosti širom sveta, a posebno u Evropi, kako bi ostvario svoje ambicije da napadne izraelske, jevrejske, i zapadne mete po svaku cenu, navedeno je u saopštenju.

Rabin Jair Melkior, glavni rabin Danske, rekao je za izraelski list da su veoma zadovoljni budnošću koju su pokazale obaveštajne i policijske snage i snažnom saradnjom sa lokalnim vlastima. 

Olakšanje je što su reagovali na vreme, istakao je on.

Što se tiče situacije u kojoj se nalaze Jevreji u Kopenhagenu od 7. oktobra, rabin je rekao da je u protekla dva meseca primetan porast antisemitskih incidenata, trend koji je evidentan širom sveta. 

- Međutim, ovde je situacija jedinstvena. Postoje indicije da postoje veze sa međunarodnim terorističkim grupama - naglasio je glavni rabin Danske.

Ranije ovog meseca evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson, upozorila je da se Evropa suočava sa "ogromnom opasnošću od terorističkih napada" u vremenu božićnih praznika kao posledicom rata između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.