JEDAN OD SIMPTOMA BOLESNE JETRE MOŽE DA SE VIDI NA GLAVI: Svi ga ignorišu, a može da bude znak opasne bolesti

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

15.05.2024

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jetra je vitalni organ koji obavlja brojne funkcije u telu i bilo kakav problem s jetrom može biti ozbiljan.

JEDAN OD SIMPTOMA BOLESNE JETRE MOŽE DA SE VIDI NA GLAVI: Svi ga ignorišu, a može da bude znak opasne bolesti

Foto: Shutterstock

Britanska Nacionalna zdravstvena služba ističe da je opadanje kose jedan od upozoravajućih znakova problema s jetrom.

Bolest masne jetre: ozbiljno stanje koje može proći neprimećeno

Bolest masne jetre može uzrokovati ozbiljno oštećenje jetre, a u početnim stadijumima često ne manifestuje nikakve simptome. Često može godinama proći neprimećeno, ali što duže traje neprimećeno, to je veće oštećenje jetre. Četvrti stadijum bolesti masne jetre poznat je kao ciroza, koja može uzrokovati širok raspon simptoma, uključujući opadanje kose.

Simptomi ciroze jetre

Ciroza jetre može uzrokovati različite simptome, među kojima je i opadanje kose. Ostali znakovi ciroze jetre uključuju umor, osetljivost ili bol u području jetre, vidljive sitne kapilare na koži iznad struka, svrab, gubitak apetita i težine, mučninu i povraćanje. Takođe se mogu javiti i česta krvarenja iz nosa, modrice po telu, žutica, napadi drhtanja i vrućine, kao i oticanje nogu, zglobova i stopala zbog nakupljanja tečnosti.

Republika

Foto: Shutterstock

Ovaj znak da nešto nije u redu s jetrom, mnogi ignorišu

Encefalopatija: poremećaj koji utiče na mozak

Pored navedenih simptoma, prisutna je i encefalopatija, koja može uzrokovati niz problema poput nesanice, lošeg pamćenja i poteškoća s koncentracijom. Encefalopatija se javlja kada toksini utiču na mozak jer jetra nije u mogućnosti da ih ukloni iz tela, prema informacijama Britanske Nacionalne zdravstvene službe.

Važno je redovno pratiti zdravlje jetre i obratiti pažnju na znakove koji mogu ukazivati na potencijalne probleme. Rana dijagnoza i adekvatna medicinska nega mogu igrati ključnu ulogu u očuvanju zdravlja jetre i prevenciji ozbiljnih oboljenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading