AKO OVO NE MOŽETE DA URADITE, ODMAH IDITE KOD LEKARA: Test od 20 sekundi pokazuje u kakvom je stanju vaš MOZAK!

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

15.05.2024

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stajanje na jednoj nozi može da bude mnogo više od običnog testa ravnoteže.

AKO OVO NE MOŽETE DA URADITE, ODMAH IDITE KOD LEKARA: Test od 20 sekundi pokazuje u kakvom je stanju vaš MOZAK!

Foto: shutterstock

Istraživači iz Brazila tvrde da je to jednostavan test koji može da otkrije potencijalne probleme sa mozgom. Prema studiji "Exercise Medicine Clinic CLINIMEX" iz Rio de Ženeira, nemogućnost stajanja na jednoj nozi tokom 20 sekundi može biti znak problema sa mozgom.

Rizik od moždanog udara

Nedostatak ravnoteže prilikom stajanja na jednoj nozi može biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema. Istraživanje sprovedeno na 1.400 ispitanika pokazalo je da ljudi koji ne mogu da održe ravnotežu na jednoj nozi najmanje 20 sekundi imaju veći rizik od moždanog udara ili oštećenja mozga.

Ova saznanja su objavljena u časopisu "Stroke" i ukazuju na važnost jednostavnog testa ravnoteže u prevenciji moždanih oboljenja.

Foto: Shutterstock

Prost test može da bude pokazatelj raznih moždanih oboljenja

Lezije na mozgu i njihov uticaj na ravnotežu

Lezije na mozgu mogu da imaju veliki uticaj na sposobnost održavanja ravnoteže prilikom stajanja na jednoj nozi. Studija posvećena Alchajmerovoj bolesti navodi da neravnoteža prilikom ovog testa može predvideti veću stopu kognitivnog pada.

Takođe, lezije na mozgu mogu biti posledica povreda, bolesti ili drugih zdravstvenih problema, a njihov uzrok često ostaje nepoznat čak i nakon detaljne analize.

 S obzirom na ova saznanja, jednostavan test ravnoteže može da postane važan deo rutinskog pregleda kako bi se na vreme otkrili potencijalni neurološki problemi i preduzele odgovarajuće preventivne mere.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading