GARDIJAN ISTRAŽUJE: Ruska i kineska sajber grupa hakovale NAJOPASNIJU BRITANSKU NUKLEARKU - veliko zataškavanje otkriveno!


IZVOR: Republika/A.N. - 04.12.2023 | 18:05


Londonski Gardijan je objavio vest da je jedna od najopasnijih britanskih nuklearnih lokacija, Selafild, hakovana od strane sajber grupe koja je blisko povezana sa Rusijom i Kinom.

Foto: Tanjug/AP
GARDIJAN ISTRAŽUJE: Ruska i kineska sajber grupa hakovale NAJOPASNIJU BRITANSKU NUKLEARKU - veliko zataškavanje otkriveno!

 Istragom je utvrđeno da su visoki zvaničnici koji upravljaju nuklearnim otpadom pažljivo zataškavali razotkrivanje ovog podatka i potencijalne efekte.

Gardijan je otkrio da vlasti nisu bile svesne kompromitovanja kompjuterskih sistema u Selafildu, a prvi hakerski proboji su navodno otkriveni 2015. godine.

Kompjuterska mreža Selafilda je bila inficirana takozvanim "sliper malverom", softverom koji omogućava špijuniranje i napade na sisteme. Postoji sumnja da malver možda još uvek nije u potpunosti uklonjen, što bi moglo dovesti do ozbiljnih kompromitovanja bezbednosnih sistema ove nuklearne lokacije.



Najopasnija nuklearna lokacija u Velikoj Britaniji



Selafild se prostire na šest kvadratnih kilometara duž obale Kambrije i smatra se jednom od najopasnijih lokacija nuklearnog otpada na svetu.

Ova lokacija ima najveće skladište plutonijuma na planeti i decenijama proizvodi atomsku energiju. Procenjuje se da Selafild zapošljava oko 11.000 ljudi i čuva ga dobro naoružana policija.



Bezbednosni rizici i posledice hakerskog napada



Postoji sumnja da su strani hakeri imali pristup najosetljivijim informacijama i materijalima na Selafildu. Ovo otvara pitanje mogućeg gubitka podataka i rizika po sisteme, a težina situacije je dodatno otežana činjenicom da Selafild nije odmah obavestio nuklearne regulatore o hakerskom napadu.


Selafild i okolina



Najbliži veći grad Selafildu je Blekpul, udaljen oko 70 kilometara. Ova informacija ukazuje na to da bi potencijalni rizici mogli imati uticaj i na širu okolinu ove nuklearne lokacije.

BONUS VIDEO