EKSTREMNA DESNICA GURA NETANJAHUA U NASTAVAK RATA: Ministar za bezbednost obećava, SRUŠIĆE VLADU! Ben Gvir želi TOTALNI RAT!


IZVOR: Republika - 29.11.2023 | 08:46


Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost, Itamar Ben Gvir, izjavio je da će srušiti vladu ako Izrael ne nastavi rat protiv palestinske militantne grupe Hamas

Foto: Tanjug/AP
EKSTREMNA DESNICA GURA NETANJAHUA U NASTAVAK RATA: Ministar za bezbednost obećava, SRUŠIĆE VLADU! Ben Gvir želi TOTALNI RAT!

“Zaustavljanje rata jednako je razbijanju vlade”, rekao je Ben Gvir. Njegova stranka “Ocma Jehudit” ima tri ministra u ratnom kabinetu, ali se očekuje da bi vlada premijera Benjamina Netanijahua preživela njegov odlazak. Trenutno, Izrael i Hamas su postigli dogovor o višednevnom prekidu vatre koji traje do sutra.

Itamar Ben Gvir (rođen 6. maja 1976) je izraelski advokat i političar ekstremne desnice. On je ministar nacionalne bezbednosti12 i lider stranke Ocma Jehudit. Ben Gvir je poznat po tome što brani jevrejske radikale na suđenjima u Izraelu. Poznat je po svojim otvoreno rasističkim, anti-arapskim stavovima i aktivnostima. Takođe je poznat po tome što je zagovarao proterivanje arapskih građana Izraela koji nisu lojalni Izraelu.

Stranka Ocma Jehudit je politička partija ekstremne desnice u Izraelu. Njihova ideologija se često opisuje kao Kahanizam, izraelski nacionalizam, anti-Arabizam i jevrejska supremacija.

Neki od ključnih elemenata platforme stranke su:

Rat protiv “neprijatelja Izraela” treba da bude totalan, bez pregovora, bez ustupaka i bez kompromisa. Stranka radi na tome da ukloni neprijatelje Izraela iz njihove zemlje. Stranka zagovara aneksiju Zapadne obale, deportaciju “neprijateljskih” Arapa u susedne zemlje, supremaciju religijskog jevrejskog zakona u Izraelu, odbacivanje stvaranja palestinske države.

Stranka definiše Izrael kao “jevrejsku državu po svom karakteru, svojim nacionalnim simbolima i svojim pravnim vrednostima” i definiše hebrejski kao “jedini službeni jezik” Izraela.

Lider stranke, Itamar Ben-Gvir, definisao je “neprijatelja Izraela” kao "neko ko želi da uništi Državu Izrael, neko ko ne želi jevrejsku državu, neko ko ne želi Jevreje u Izraelu, ko želi da nas protera i uništi. Neko ko ovde izvodi terorističke napade, neko ko baca kamenje i benzin bombe i neko ko ubija Jevreje".

BONUS VIDEO: